Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У ТСН розповіли про один із давніх рецептів, який готують на Закарпатті

У ТСН розповіли про один із давніх рецептів, який готують на Закарпатті

У ТСН розповіли про один із давніх рецептів, який готують на Закарпатті

Які найнезвичайніші страви готували понад 300 років тому на Півдні та Заході України – розповіла ТСН у спецпроекті “Жахливо смачно”.

ВІДЕО ДНЯ

Дива української кухні невичерпні – ТСН вирушила на Закарпаття, де готують десерт з одного інгредієнта, але без краплі цукру чи меду, та без жодних спецій – леквар.

Читайте також:
Ведуча ТСН приїхала на відпочинок у Закарпаття
Реклама

Для цієї місцевої страви потрібні лише сливи. З ягід готують дуже густе так зване повидло. Його варять цілий день у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору.

На Закарпатті леквар завжди був дешевим, тож, відповідно, й доступним для всіх їжею. Прийшла страва сюди з Угорщини. Леквар передавали солдатам на фронт і брали у далекі подорожі, бо довго не псується і має високу концентрацію фруктози.

Реклама

Для кулінарного експерименту журналістка ТСН Людмила Бадалян разом з родиною місцевого жителя пана Анатолія очистила від кісточок 55 кг сливи-угорки. Леквар у сезон слив споконвіку готували гуртом.

Процес приготування леквару

Варити леквар треба не менше, ніж 24 годин, при цьому упродовж доби його треба безперервно помішувати. У процесі приготування сливи пускають сік і згодом утворюється піна. На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися. Із 55 кг м’якоті слив отримуємо 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати.

Реклама

“Пам’ятаєте, як круто намазати варення на хліб. Тільки він такий не засолодкий, а більше дає кислинки. Я узагалі їла б його ложкою. Пам’ятайте, десерт без цукру – совість чиста”, – поділилася враженнями від куштування леквару журналістка.

А дієтолог зауважила, їй імпонує те, що у страві немає доданого цукру – лише сахароза та фруктоза. Але для того, щоб скуштувати страву й не нашкодити організму, а також мати гарний вигляд, достатньо їсти дві ложки леквару на день.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно