Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Україна завалена пестицидами та отрутохімікатами

Україна завалена пестицидами та отрутохімікатами
Україна потопає в отрутохімікатах. На складах у різних областях зберігають понад 20 тисяч тонн різних пестицидів. Їх не тільки використовують у сільському господарстві, а й продають на базарах навіть...

Україна потопає в отрутохімікатах. На складах у різних областях зберігають понад 20 тисяч тонн різних пестицидів. Їх не тільки використовують у сільському господарстві, а й продають на базарах навіть дітям.

ВІДЕО ДНЯ

У результаті — на полях щороку гинуть тисячі птахів і тварин. І вдома, отруюючи пацюка, люди часто-густо стають жертвами самі, повідомляє.

На упаковках з отрутою, які можна купити чи не на кожному кроці, обіцяють розправитися зі шкідниками за лічені години. Однак жоден з виробників таких хімікатів не спромігся попередити про те, що жертвами ніщивної дії стають не тільки щури.

Реклама

Україна буквально завалена пестицидами та отрутохімікатами. У деяких областях на складах і досі зберігають тисячі тонн отрути ще з часів Радянського Союзу.

Рекордсмени в жахливій статистиці — Сумська, Одеська, Київська, Запорізька та низка інших областей, які в сумі мають на складах понад 20 тисяч тонн отрути.

Реклама

До прикладу, у ЄС питання утилізації, ввезення та використання отрутохімікатів урегулювано низкою законів. До України, попри наявні небезпечні скарби, отруту не тільки ввозять, а й активно використовують у сільському господарстві.

Фахівець з отрутохімікатів Сергій Дібров розповідає: «У сільському господарстві його люблять розкидати по полях, для того, щоб знищувати польових мишей, гризунів, щурів. Препарат ефективний, але я можу сказати вам, що це зброя масового знищення».

Мовиться про фосфід цинку — найпопулярніший в Україні засіб для боротьби зі шкідниками. Понад 80 відсотків цієї отрути в Україну експортують із Китаю. Про наслідки використання чомусь замислюються лише екологи.

Реклама

Птахи, гризуни, та дикі тварини — найперші потерпають від отруєних полів.

Керівник природоохоронних проектів товариства охорони птахів Ольга Яремченко ділиться сумною статистикою: «Щільність птахів на угіддях з протруєним зерном у 4-5 разів нижче, ніж там, де не труять. Це не тому, що туди птахи не летять, а тому що вони там вимирають просто.

Найжахливіше те, що схожі на фосфат цинку засоби сьогодні є у вільному продажу. Безневинна упаковка з написом «Щуряча отрута» — здатна вбити за півтори години собаку, а за день — людину.

«Вона дуже голосно кричала, через судороги він клацав зубами, бився, його просто викручувало», — Киянка Світлана згадує наслідки боротьби комунальників із бездомними собаками біля її будинку. Усе за допомогою тієї ж щурячої отрути, якою обробили ковбасу й розкидали по подвір’ї.

На найближчому базарі можно безперешкодно розжитися отрутою. Саме відсутність будь-яких дій із боку контрольних органів, на сьогодні — чи не основна проблема поширення отрути Україною. Погоджуються з цим і в міністерстві екології.

Міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький пообіцяв: «Зараз це все опрацьовується і буде внесено в вересні, як я сказав. Основна мета – взагалі це обмежити, все заборонити».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно