Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Озеро Синевир рекордно обміліло: як воно зараз виглядає

Озеро Синевир рекордно обміліло: як воно зараз виглядає

Родзинка Закарпатської області, озеро Синевир, рекордно обміліло через сильну посуху. Рівень води опустився майже на 6 метрів і, хоча це ще не найнижчий показник за всю історію спостережень, береги озера виглядають сумно.

ВІДЕО ДНЯ

Що сталося з озером Синевир, розповів місцевий гід Віталій Диблюк у коментарі для видання Укрінформ.

"Цього року зафіксовано історичний мінімум обміління озера Синевир. Причиною стало те, що на високогір’ї Карпат і по всьому Закарпаттю протягом весни та літа цього року була тривала посуха, довго не було дощу", – розповів Віталій Диблюк.

Реклама
Читайте також:
Науковці із 40 країн світу в режимі онлайн вивчають флору і фауну озера Синевир

За словами гіда, на Синевирському острові є відмітка, яка показує рекордний мінімум, до якого опускався рівень води в озеро. Останній раз таку позначку бачили у 2005 році.

Реклама

Диблюк заспокоює, що Синевир не пересохне, бо воно постійно підживлюється струмочками з гір, які ніколи не пересихають і не перемерзають.

Рівень води в Синевирі постійно коливається – через погодні умови. Навесні спостерігається масовий приплив води в озеро через танення снігу в горах. І часто вода піднімається восени – в період дощів.

"Тому Синевир по висотах рівня води може стрибати 5-7 метрів вгору-вниз. Своєрідним індикатором вимірювання висот є острівець посередині озера, який має свою стабільну висоту, тому, що це вершина хребта, затопленого під час зсуву й утворення озера. Тому його висоти заміряють мінімум і максимум рівня води в озері. Цього року він найнижчий за історію озера", – підкреслив гід.

Реклама

Він додав, що вже починаються грозові дощі, які додають воду в екосистемі. І зовсім скоро рівень води знову підніметься.

На сторінці Національного природного парку "Синевир" в Facebook повідомили, що причин для хвилювань немає.

Обміління озера – щорічний процес і в цьому році вода дійсно сильно опустилася, але критичних показників не досягла.

"Рівень води в озері Синевир від максимального рівня знизився на 6 метрів, а від середнього рівня на 3 метри. Хоча історичний мінімум рівня зниження води в попередні роки становить 9-9,5 метрів, залежно від місця вимірювання. Так що озеро Синевир знаходиться поза межами максимального обміління ще на 3-3, 5 метра", – сказано в повідомленні.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно