Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Ганна Герман: "Президент може і заветувати мовний законопроект"

Ганна Герман: "Президент може і заветувати мовний законопроект"

Ганна Герман: "Президент може і заветувати мовний законопроект"
Президент Віктор Янукович уже вивчає всі сторони справи з мовним законопроектом, і ще не виключено, що документ буде заветовано. Про це йдеться у коментарі радника президента Ганни Герман. "Ми...

Президент Віктор Янукович уже вивчає всі сторони справи з мовним законопроектом, і ще не виключено, що документ буде заветовано.

ВІДЕО ДНЯ

Про це йдеться у коментарі радника президента Ганни Герман.

"Ми не знаємо навіть, чи надійде проголосований у парламенті проект (закону) на підпис президентові", - зазначила вона.

Реклама

"Якщо документ – той, що існує на сьогодні, чи якийсь новий, який, наприклад, міг би бути проголосований у парламенті, – надійде на підпис президенту, глава держави, безперечно, перед прийняттям рішення зробить те, що робить завжди: порадиться з експертами", - запевнила Герман.

"Президент обов’язково вислухає думку як експертного середовища, правників, так і відомих українознавців, членів Громадської гуманітарної ради в тім числі. Президент уже зустрічався з окремими з них. Має їхні пропозиції і зараз вивчає всі сторони справи дуже скрупульозно і докладно", - повідомила вона.

Реклама

За словами Герман, якщо з парламенту надійде на підпис президента документ, який проголосований 3 липня, то можна очікувати кілька варіантів рішення.

"Я не виключала б і вето", - заявила радник глави держави.

"Може бути дано доручення уряду врахувати зауваження і пропозиції президента, доопрацювати. І після цього – нове винесення на розгляд Верховної Ради", - продовжила вона.

Реклама

У будь-якому разі, за словами Герман, Янукович "ніколи не допустить, щоб закон про мови або, скажімо так, – про використання мов – будь у чому порушував чинну Конституцію України, яка, як ви знаєте, визначає українську мову як державну".

Коментуючи процедуру голосування за законопроект про мови, вона зазначила: "Якщо виникає хоч найменший сумнів у законності процедури, то це вже велика проблема".

"Треба зробити так, щоб люди не сумнівалися, що закон поважають і ті, хто його творить. З усіма висновками, що зі сказаного випливають", - заявила Герман і наголосила, що "ми повинні утверджуватись як правова держава".

При цьому Герман погоджується, що "половина України де-факто російськомовна", – і неможна "зневажати їх (цих людей) або перешкоджати їхньому праву говорити тією мовою, яку вони вважають для себе рідною".

Вона вірить, що Янукович, як президент усієї України, а не окремих регіонів, "нікого з нас не скривдить: ані тих, хто говорить по-українськи, ані тих, хто говорить російською чи іншими мовами національних меншин".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно