Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

14 жовтня – відразу кілька свят: що відзначають сьогодні

14 жовтня – відразу кілька свят: що відзначають сьогодні

В Україні 14 жовтня відзначають відразу кілька свят. Окрім релігійного – Покрови Пресвятої Богородиці – українці відзначають День захисників та захисниць, а також День українського козацтва.

ВІДЕО ДНЯ

У мирний час 14 жовтня було вихідним днем. Але у 2022 році, через напад росії, в Україні введено воєнний стан, відповідно день буде робочим (для людей із традиційним п’ятиденним робочим тижнем).

Читайте також:
Якою буде погода в Закарпатті на свято Покрови та у найближчі вихідні
Реклама

Покрови Пресвятої Богородиці

За легендою, під час облоги Константинополя ворогами 910 року, жителі зібралися в храмі на всеношну і молилися Господу про порятунок, сподіваючись на диво. Саме там святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі Матір Божу із сонмом святих.

Пресвята Богородиця з’явилася жителям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа, котре зазвичай жінки носили навколо шиї), взявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятоване.

Реклама

День захисників та захисниць України

Свято започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою "День захисника України". 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України.

У 2022 році свято особливо актуальне, адже мільйони українців зараз протистоять російським окупаційним військам: наші Воїни-Герої – на фронті, наші волонтери – на передовій та в тилу, величезна кількість громадян – іншими важливими справами.

Датою свята не випадково обрано саме 14 жовтня, адже цього дня відзначають також День українського козацтва, символом якого була Богородиця.

Реклама

День українського козацтва

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про козацький рід співається й у нашому Державному Гімні. Образ сміливих воїнів, котрі захищають честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь.

Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно