Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Жителі Горінчова урочисто провели вівчарів на полонину

Жителі Горінчова урочисто провели вівчарів на полонину
Вівчарі з села Горінчово, що на Хустщині, сьогодні вранці вирушили разом з півтисячним стадом овець на полонину. Там вони пробудуть близько трьох-чотирьох місяців. Передували відправці в гори...

Вівчарі з села Горінчово, що на Хустщині, сьогодні вранці вирушили разом з півтисячним стадом овець на полонину. Там вони пробудуть близько трьох-чотирьох місяців.

ВІДЕО ДНЯ

Передували відправці в гори велелюдні сільські проводи. Зокрема, у хустському Горінчові всю неділю відбувався уже традиційний для села четвертий фестиваль «Проводи на полонину. Освячення овець».

- Раніше овець без посвячення на полонину взагалі не пускали. Стараємося підтримувати закарпатські традиції, таланти й сьогодні, - сказав один з організаторів фестивалю.

Реклама

Раніше кожного року на початку травня люди обирали серед вівчарів найвідповідальнішого і найнадійнішого, якого називали ватагом. Йому приводили своїх овець, відбувалося «мішаня» (коли вівці різних господарів змішували) і відтак відправлялися на полонину.

Проводи на полонину проходили з піснями, танцями, запалювалася вівчарська ватра, навколо якої вівчарі танцювали полонинський танок. Обов’язковим було освячення овечої кошари та доїння овець, після чого вівчарі робили сир та варили вурду.

Реклама

На цьогорічному фестивалі в Горінчові відбулося посвячення овець місцевими священиками. Саме у ці хвилини пролився рясний дощ, на що горінчівці кажуть, що саме небо освячує худобу. Відтак присутні могли скуштувати молочні вироби, поласувати смачною сільською кухнею і послухати виступи місцевих та районних колективів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно