В ПЦУ розповіли, що обов’язково має бути на столі на Святвечір
Православна Церква України (ПЦУ) напередодні Різдва розповіла, що обов’язково має бути на столі на Святвечір, 6 січня. Різдвяний Святвечір є вершиною святкового приготування до зустрічі одного з найбільших свят церковного року – Різдва Христового.
ВІДЕО ДНЯЯк зазначили в ПЦУ, за спроможністю кожної родини, українці на Святий вечір готують вечерю із 12-ти пісних страв, запрошують усю рідню до святкового столу і носять батькам "вечерю".
Реклама"Серед страв святкової вечері обов’язково має бути кутя, або коливо", – наголосили в Православній Церкві України.
Це варена пшениця з медом і маком, яку споживають першою. Кутя з’явилася ще в дохристиянську добу, і з тих часів вона зберегла символізм поминальної страви. Пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності, мед – символ вічного щастя святих у Царстві Божому, мак – символ роду.
РекламаТакож на столі, крім куті, можуть бути такі страви: пісний борщ, риба, пісні голубці, соління, гриби, пісні салати, вареники з картоплею чи капустою, пампушки та інші пісні страви. Серед напоїв – узвар.
"Після завершення богослужіння та появи першої зірки на небі, яка нагадує про Вифлеємську зорю, що сповістила світові про Народження Сина Божого, християнська сім’я сідає вечеряти", – зазначили в ПЦУ.
Нагадаємо, раніше інтернет-видання "PMG.ua" писало про те, що не можна робити на Святвечір.