Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття

В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття

В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття
ВІДЕО ДНЯ

В Ужгородському національному університеті облаштували коворкінг для внутрішньо переміщених осіб, де ВПО можуть не тільки попрацювати, але і цікаво провести час та дізнатись нову інформацію про Закарпаття. Адже там вже кілька місяців проводять лекції для внутрішньо переміщених осіб і всіх охочих.

Ми поспілкувались із членкинею «Волонтеріату УжНУ», лекторкою-екскурсоводкою Археологічного музею ім. проф. Е.А. Балагурі Марією Жиленко, яка розповіла про те, як створювали коворкінг і чому вирішили проводити лекції про історію та культуру Закарпаття для внутрішньо переміщених осіб. 

Реклама

– Як виникла ідея створити проєкт "Коворкінг для ВПО" на базі наукової бібліотеки УжНУ і проводити лекції?

– Проєкт ГО «Волонтеріат УжНУ» «Створення коворкінг-простору для організації цілісного, гармонійного, професійного середовища життєдіяльності переміщених осіб» за програмою «Підтримка сталих соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб в західній Україні» фінансується Карпатським фондом Україна та міжнародною грантодавчою організацією COFRA. Ідея створення коворкінгу виникла, коли студенти, викладачі з числа ВПО, що проживають в гуртожитках університету, почали масово приходити у читальну залу Наукової бібліотеки повчитися, попрацювати. Як виявилось, для такої значної кількості відвідувачів не завжди вистачало технічних засобів. Тому за рахунок донорів придбали ноутбуки, оргтехніку, якими можуть користуватись наші переселенці у теплому, затишному приміщенні. 

Реклама
В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття – 07

– Яка головна мета цього проєкту?

– Основна мета проєкту – забезпечити умови праці для викладачів, студентів з числа вимушених переселенців що проживають в гуртожитках ВНЗ та в місті, але крім цього доволі гостро стоїть питання інтеграції ВПО, спостерігається значна потреба у пізнанні локальної історії, культури, вивчення української мови. Мовні курси при УжНУ працюють вже давно і доволі успішно, а реагуючи на запити переселенців виникла ідея проведення відкритих лекцій.

Реклама

– Як часто проводять лекції для ВПО? Чи може прийти кожен бажаючий, чи потрібно реєструватись наперед?

– Лекції відбуваються щовівторка о 14.00 в головній читальній залі наукової бібліотеки УжНУ. Відвідують їх як ВПО, так і місцеві. Вхід вільний, реєстрація не потрібна. Анонси подій публікуємо на Fb-сторінці Волонтеріату та Наукової бібліотеки УжНУ.

В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття – 08

– Хто проводить лекції, на які теми? Як обирають теми і лекторів? Скільки часу триває одна лекція?

– Лекції проводять співробітники УжНУ, Закарпатської академії мистецтв та інших освітніх, наукових закладів, які обирають теми залежно від сфери власних наукових інтересів, але з основним акцентом на Закарпаття. Тривалість лекцій – 1-1,5 години, із запитаннями, обговоренням іноді до двох.  

В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття – 09

– Які ще послуги доступні для переселенців у коворкінгу?

Реклама

– Переселенці за потреби можуть скористатися усіма технічними засобами, наявними у читальному залі (ноутбуки, набори навушників, оргтехніка, підключення до інтернету). Волонтеріатом УжНУ подано заявку на ще один грант, в рамках якого плануємо обладнати, зокрема і куточок для відпочинку. Для читальної зали придбано потужний генератор, підключення якого забезпечить можливість безперебійної роботи і в умовах вимкнення електроенергії.

Хто не встиг на лекції, може їх переглянути в мережі, зокрема на інтернет-ресурсі pravdaye.com.ua  та Fb-сторінці наукової бібліотеки УжНУ.

– ВПО з яких областей зазвичай відвідують лекції?

– Статистику не ведем, але на лекції відвідують як ВПО з різних регіонів, так і місцеві.

В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття – 10

– Чи є зворотній зв’язок від ВПО, як відгукуються про такі лекції?

– Звісно, ми спілкуємося з нашими відвідувачами і в неформальній обстановці. Після лекцій завжди запитуємо їх думку про лектора, про запропоновану тему і отримуємо переважно схвальні відгуки. Часто підкреслюють високий рівень наших лекторів у порівнянні із заняттями, які відвідували на інших локаціях.

Реклама

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО «Закарпатське Вільне Медіа», і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

В УжНУ проводять лекції для переселенців про історію та культуру Закарпаття – 11
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно