Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

19 лютого відзначають День Державного Герба України

19 лютого відзначають День Державного Герба України

19 лютого в Україні відзначають День Державного Герба. Саме цього дня 1992 року Верховна Рада затвердила своєю постановою Державний Герб незалежної України.

ВІДЕО ДНЯ

Одним із основним символів Української держави є Тризуб. Як нагадує Інститут національної пам’яті, цей символ має тисячолітню історію і походить ще від князівського роду Рюриковичів, які мали його за свій знак.

Читайте також:
Календар свят на лютий 2023 року та коли починається Великий піст
Реклама

Князь Володимир Святославович, також відомий як Володимир Великий – хреститель Русі, використовував Тризуб на своїх монетах. Так само чинив Ярослав Мудрий.

З ХХІІІ століття і до початку ХІХ століття символ поринув у забуття, але зрештою був відроджений прихильниками ідеї української державності. У ХХ столітті знак отримав нове значення, ставши символом визвольних змагань українського народу. Зокрема його затвердила в якості герба Українська Центральна Рада за пропозицією Михайла Грушевського у 1918 році. Пізніше радянська влада, окупувавши Україну, затаврувала його "націоналістичним", заборонила і почала жорстоко переслідувати тих, хто його використовував.

Реклама

Після відновлення української незалежності у 1991 році Тризуб було обрано Малим державним гербом України. Це сталось 19 лютого 1992 року. Дату зафіксували як святкову. З тих пір Тризуб є одним із ключових символів України і маркером української ідентичності. Зараз Тризуб, так само, як і синьо-жовтий прапор, об’єднує всіх українців, які боронять свою державу від російського вторгнення на фронті та в тилу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно