Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Діяльність військово-лікарських комісій в Україні хочуть реформувати

Діяльність військово-лікарських комісій в Україні хочуть реформувати

Діяльність військово-лікарських комісій в Україні хочуть реформувати

Через війну, яку розпочала росія 24 лютого 2022 року, в Україні майже рік триває мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років.

ВІДЕО ДНЯ

Після отримання повістки військовозобов’язані проходять військово-лікарську комісію (ВЛК). Однак цього року ВКЛ хочуть реформувати. Про це повідомив нардеп, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Представник Президента України у Верховній Раді Федір Веніславський.

Останнім часом військовослужбовці масово скаржаться на критичні умови проходження військово-лікарських комісій. "Ми розглядали це питання на засіданні комітету за участі представників Міністерства оборони, військово-лікарських комісій, громадськості. Була дуже гаряча дискусія", – розповів Федір Веніславський журналістам "Укрінформу".

Реклама
Читайте також:
Мобілізація в Україні 2023: чи можна відмовитись від повістки

"Очевидно, що є дурні і застарілі підходи у проходженні ВЛК. Наприклад, коли людина з інвалідністю, без кінцівок, змушена раз у півроку-рік засвідчувати, що вона все ще має інвалідність. Це дурість, від якої ми точно будемо відмовлятися. Комітет уже напрацював законодавчі зміни, які мають вирішити це питання, щоб не знущатися з людей і не виставляти себе недорозвиненою країною", – додав Представник Президента України у Верховній Раді.

Реклама

За словами Веніславського, один із напрямів, який точно вирішить проблеми у сфері діяльності військово-лікарських комісій, – це максимальна цифровізація, електронні черги, створення можливості надання в електронному вигляді всіх необхідних медичних документів, може, навіть без фізичної присутності людини.

"Маємо вирішити дві ключові проблеми ВЛК. По-перше, запровадити "здоровий глузд" у діяльність комісій, тобто створити такі умови, щоб люди не стояли в чергах, не зобов’язувались підтверджувати свою інвалідність. По-друге, усунути будь-які корупційні ризики, щоб на рівні медичних комісій не видавали фальшиві висновки про непридатність до військової служби, – зазначив нардеп. – Щодо другого питання ми напрацьовуємо певні запобіжники з Комітетом ВР із питань антикорупційної політики. Думаю, що найближчим часом наведемо лад у цій сфері".

За словами Веніславського, реформа військово-лікарських комісій не відбудеться за два-три тижні. "Треба бути реалістами. На превеликий жаль, це дуже забюрократизована система. Дуже багато підзаконних нормативно-правових актів", – заявив Федір Веніславський і додав, що зараз завдання номер один – напрацювати законодавчі зміни.

Реклама

"Думаю, що це займе приблизно декілька місяців. Я вважаю, що протягом року ми можемо створити більш-менш цивілізовані правила діяльності ВЛК", – підсумував народний депутат.

Нагадаємо, Олексій Данілов зробив заяву про мобілізацію в Україні 2023.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно