Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Міжнародний день жінок: як з’явилося свято

Міжнародний день жінок: як з’явилося свято

Починаючи від середини XIX століття, в різних країнах світу відбувалися мітинги та страйки жінок. Саме вони і стали передумовою для 8 Березня.

ВІДЕО ДНЯ

Саме цього дня 1857 року працівниці фабрик у Нью-Йорку вийшли на демонстрацію за жіночі права. Вони хотіли отримати рівну оплату праці з чоловіками та знижений робочий день (від 16 до 10 годин). Активістки також намагалися привернути увагу суспільства до питань отримання жінками освіти, можливості голосувати й покращення умов праці.

Завдяки цим демонстраціям по всьому світу почали з’являтися жіночі профслілки. А ще до універмагу на роботу вперше взяли дівчину.

Реклама
Читайте також:
8 березня у Мукачеві: "Зелений ринок" заповнений тюльпанами

Через понад пів століття (28 лютого 1908 року) знову ж таки у Нью-Йорку відбувається ще один мітинг робітниць. Тоді на вулицях міста зібралося понад 15 тисяч жінок. Через два роки після цього у Копенгагені відбулася друга Міжнародна конференція жінок, які працюють (Second International Conference of Working Women).

Реклама

Саме тоді лідерка жіночої групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткін (Clara Zetkin) та активістка Роза Люксембург висунули ідею святкувати Міжнародний жіночий день на світовому рівні. Головною метою свята жінки назвали боротьбу за права жінок.

В соціалістичних країнах цю ідею підтримали. Але свято спочатку припадало на кінець лютого. Лише 1975 року в ООН офіційно оголосили святкувати Міжнародний жіночий день або День боротьби за права жінок саме 8 березня. Тоді ж було запропоновано державам внести цей день до календаря своїх свят, відповідно до їхніх звичаїв і традицій.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно