Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду

Під час війни надійним тилом для країни стало і село Нижне Селище – населений пункт Закарпаття, який відомий своєю "Селиською сироварнею", равликовою фермою та іншими ініціативами. Громада та соціально-відповідальний бізнес громади об’єднались, аби створити "Селиський шелтер" – тимчасовий прихисток для переселенців.

ВІДЕО ДНЯ

Як розповіла представниця Закарпатської асоціації місцевого розвитку Інна Пригара, створення такого прихистку було очікуваним.

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду – 01
Реклама

"У нас в селі приймали велику кількість ВПО із самого початку повномасштабного вторгнення. Майже 70 осіб жило у школі, 60 – у садочку і ще сотні у приватному секторі. У піковий період село приймало до 1500 ВПО. І це в населеному пункті, де місцевого населення – близько 3200 осіб. Влітку стало зрозуміло, що місцева влада хоче відновлювати навчання у школах та садочках, а реальної альтернативи розміщення цих людей, що проживали у нас в селі не було. Тоді ми швидко допомогли людям знайти житло у селі в приватному секторі, але частина цих будинків не придатна для зимівлі. У нас залишились ті, кому немає куди повернутись. Тому вирішили шукати вихід із ситуації. Так і з’явилась ідея створення "Селиського шелтера", – мовила Інна Пригара.

Варто зазначити, що разом із БО "Комітет медичної допомоги у Закарпатті" та ГО "Закарпатська асоціація місцевого розвитку" до створення "Селиського шелтера" долучились і закордонні партнери. Так, Medico International (Німеччина) профінансували купівлю приміщень та ремонтні роботи. Declic (Румунія) – виготовлення усіх необхідних меблів.

Реклама

Fondation de France допомагає покривати щоденні витрати притулку (наприклад, комунальні послуги, миючі засоби і тд), Association JJGO (Швейцарія) допомагають продуктами харчування, засобами гігієни, медикаментами. Forum Civic Europeen покриває витрати соціальної їдальні для ВПО. А мережа європейських кооперативів Лонго Май – допомагає із комунікацією та пошуком нових контактів.

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду – 02

Тимчасовий прихисток знаходиться у центрі села Нижнє Селище, у приміщенні колишньої колгоспної контори. Ще влітку ці приміщення були у приватній власності, але завдяки європейським донорам та ГО "Закарпатська асоціація місцевого розвитку" вдалось їх викупити і переобладнати під житло для ВПО.

Реклама

Наразі у прихистку є 34 місця. Зараз проживає 29 осіб, на сьогодні є 1 вільна кімната для сім’ї у 4 особи. Географія мешканців — це переважно Донецька, Луганська, Харківська, Миколаївська і Запорізька області. Деякі з них вже навіть працюють на Хустщині. Але засновники "Селиського шелтера" планують збільшувати кількість місць, оскільки Хустська територіальна громада надала в оренду приміщення на 2 поверсі тієї ж будівлі, де знаходиться шелтер.

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду – 03

Важливо наголосити на тому, що "Селиський шелтер" – це тимчасове безкоштовне житло, що дає можливість людям протягом деякого часу не турбуватись про житло, відпочити, займатися власним здоров’ям, знайти роботу, нове житло та інше.

У притулку працюють двоє соціальних працівників, а також відвідує 1 раз на тиждень психолог. Вони надають комплексну соціальну та психологічну допомогу всім, хто цього потребує.

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду – 04

Крім того, волонтерська команда створила у "Селиському шелтері" систему самоорганізації та чергування. За словами Інни Пригари, кожного дня 1 кімната чергує та відповідає за прибирання у всіх спільних просторах притулку, а також кожен дорослий мешканець чи мешканка притулку чергують у соціальній їдальні, де безкоштовно готують їжу для ВПО. Це допомагає знову починати брати відповідальність за своє життя та побут.

"Ми також організовуємо разом із мешканцями шелтеру спільне дозвілля. Наприклад, щотижня відбуваються перегляди фільмів та тематичні майстер-класи. Разом із нашою адміністраторкою Оксаною ми уже провели майстер-класи з малювання, розпису камінчиків, виготовлення новорічних ялиночок, сонячних коників, випікання печива, приготування голубців та млинців, писанкарства та ін. Це частина арт-терапії, яку ми намагаємось проводити щотижня. Оскільки вважаємо, що завдяки мистецтву людям легше вивільнити свої емоції, проявити себе та знову відчути себе живими і спроможними щось зробити "від початку до кінця", – зазначила співзасновниця тимчасового прихистку.

Реклама
"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду – 05

Загалом, "Селиський шелтер" став не лише тимчасовим прихистком, але й місцем, у якому переселенці знайомляться з Закарпаттям, і створюють фундамент нового етапу життя.

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду – 06

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

"Селиський шелтер": як ініціатива прихистити переселенців згуртувала громаду – 07
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно