Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті

Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті

Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті

У квітні 2022 року Валентина Самаріна переїхала до Закарпаття і за кілька тижнів перевезла свій бізнес з Харкова до Мукачева, рятуючи не тільки своє життя, а й родини своїх співробітників. Зараз "Абріс-Арт" повернулися до минулих потужностей, на новому місці. Релокація далася нелегко, але жінка вважає, що саме переїзд надав їй нових можливостей, а підприємству – запалу творчості.

ВІДЕО ДНЯ

Картини з бісеру, картини вишиті хрестиком, гладдю, з використанням техніки стрінг-арт. Другий поверх непримітної будівлі в промзоні Мукачева перетворився в галерею. Але відвідувачів сюди не запрошують. Це робоче приміщення майстрів компанії "Абріс-Арт", яке забезпечує товарами для рукоділля майже весь світ.

Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 01
Реклама

Рік тому це підприємство успішно працювало в Харкові, але через повномасштабне військове вторгнення, власники вимушені були покинути рідні домівки і переїхати. Оскільки залишати країну не планували, новим місцем для життя й роботи обрали Закарпаття. Перші дні освоювалися самі, а потім вирішили, що треба допомогти своєму колективу мати безпечне місце для життя й роботи. Почали шукати нову локацію і можливості перевезти обладнання з Харкова.

Весна минулого року була нелегкою для мешканців міста, розташованого в 30 кілометрах від російського кордону. Ракетні обстріли тривали цілодобово. Без перерв на вихідні. Коли Валентина Самаріна звернулася до військових з проханням надати можливість забрати обладнання, нитки, бісер, інші матеріали, їй виділили всього кілька годин на вивіз того, що напрацьовувалося роками. Але вже тоді вона знала, що буде допомагати виїхати людям, які з ними працювали.

Реклама
Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 02

Допомагали працівникам знайти житло, одяг та засоби гігієни. На той час вже визначилися з місцем для переїзду компанії. Жінка згадує, що були часи, коли вимушені переселенці спали у кабінетах нового офісу. Самотужки робили ремонт, підтримували один одного, мали надію, що все вдасться.

Вже влітку 2022 року триповерхове приміщення на околиці Мукачева, яке довгий час стояло пусткою, перетворилося на цехи компанії "Абріс-Арт". Сюди щоранку поспішають дизайнери, майстрині з рукоділля, інженери, комірники. Більшість з них мають статус ВПО, але є й місцеві.

Реклама

"Тут, в Мукачеві ми сформували новий відділ дизайну, до нас прийшли місцеві художники-дизайнери, вони вносять свіжу кров у розвиток нашої компанії, це новий погляд на нашу діяльність, на наші картини, сюжети. Ми дуже сподіваємося, що той рівень, який був у "Абріс-Арту", який знали не тільки в Україні, а й за її межами, буде підтриманий і підвищений", – каже Валентина Самаріна, засновниця бізнесу.

Закарпаття надало компанії, що 14 років успішно працювала у Харкові, нові можливості, вважає Валентина Іванівна. Розширилася географія замовлень: наборами для рукоділля зацікавилися польські та литовські майстрині. Посилки з Мукачева відправляють до США, Німеччини та навіть Австралії. Топ-серія готових вишиванок з квітами, бджолами, пейзажами представлятиме Україну на виставці в Кельні. Патріотичні прикраси з бісеру стають оберегами для військових і цивільних.

Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 03
Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 04

Підприємству за рік вдалося вийти на довоєнний обсяг виробництва і навіть розширити асортимент. Бути конкурентними на ринку товарів для рукоділля вдається завдяки власним напрацюванням.

"В нас є своє ноу-хау, яке ми запровадили на початку своєї діяльності. Це друк на натуральному художньому полотні. Фактично це тканина, на якій малюють художники свої картини, а ми на ньому друкуємо. І майстрині вже вишивають на готовому полотні. Окрім нас такого ніхто не робить. Відшиту роботу можна просто покрити лаком, її не потрібно закривати склом, тому весь блиск нашого бісеру ніколи не закритий склом і він дуже чудовий", – ділиться секретом Валентина Іванівна.

Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 05
Реклама
Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 06

Окрім виробництва, компанія активно займається благодійністю. Постійно перераховують кошти на потреби ЗСУ, опікується родинами ВПО в Мукачеві, і не тільки своїх земляків-харків’ян, а й з інших постраждалих від війни регіонів. Так в дружньому колективі з’явилися переселенці з Бахмута.

Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 07
Харків’яни з нуля відновили бізнес із рукоділля на Закарпатті – 08

Повертатися до Харкова компанія не збирається. Повторне налагодження виробничих процесів справа нелегка. Тому, за словами Валентини Самаріної, тепер Мукачево стане постійною адресою "Абріс-Арту", а в Харкові в майбутньому планують відкрити філіал. Підприємиця вірить: головне, що доля дала шанс працювати в своїй країні, працювати задля перемоги, заради майбутнього.

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Реклама

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно