Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

7 квітня відзначають одне з найбільших свят – Благовіщення

7 квітня відзначають одне з найбільших свят – Благовіщення

З року в рік, в день 7 квітня, ми відзначаємо радісне свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке входить до числа дванадцяти найбільших свят, встановлених Церквою. Часто припадає воно на Великий піст, буває навіть на дні Страсного тижня чи на Великдень, але ніколи не переноситься, не відкладається і не скасовується.

ВІДЕО ДНЯ

Про це пише Православна Церква України.

Бо значення Благовіщення, як моменту Боговтілення, надзвичайно велике, воно стає відправною точкою для всіх інших євангельських подій – Різдва Христового, Богоявлення, хресної смерті, Воскресіння і Вознесіння Господнього. В цьому полягає головне значення свята і та особлива радість, яка супроводжує традицію його відзначення.

Реклама
Читайте також:
На квітень припадають три великі свята: календар пам’ятних днів на місяць

Власне, дата свята Благовіщення пов’язується з датою Різдва Христового – між ними рівно 9 місяців, час звичайної вагітності для жінок.

Реклама

Але початок нашого Спасіння, момент Боговтілення, відбувається не в час народження Сина Божого, а саме тепер, в час зачаття, – пояснює ПЦУ.

За богослужбовими особливостями свято Благовіщення подібне до свят Різдва Христового та Богоявлення. Літургія ранішеосвячених дарів в цей день не служиться, звершується літургія святителя Іоана Золотоустого. Може звершуватись і літургія за чином святителя Василія Великого, якщо свято трапиться у дні, коли її належить звершувати (в неділі святої Чотиридесятниці, у Великий четвер та Велику суботу).

До речі, свято Благовіщення в Руси-Україні було після Успіння другим Богородичним святом, якому в Києві була присвячена церква в першому столітті християнства. Князь Ярослав Мудрий на Золотих воротах у Києві збудував кам’яний храм честь Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно