Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Гірські громади закликають Закарпатську ОДА підтримати розвиток туристичних курортів краю, а не бідність

Гірські громади закликають Закарпатську ОДА підтримати розвиток туристичних курортів краю, а не бідність

Гірські громади закликають Закарпатську ОДА підтримати розвиток туристичних курортів краю, а не бідність

Представники Ясінянської громади Рахівського району та Усть-Чорнянської громади Тячівського району Закарпаття звернулися до громадськості та влади із закликом про допомогу щодо підтримки їх у розвитку туризму. Створення курортних комплексів докорінно змінить соціально-економічну ситуацію в депресивному гірському регіоні: започаткує нові робочі місця, розвине інфраструктуру, збільшить місцеві бюджети та надасть мешканцям можливість прибуткового підприємництва, зберігаючи довкілля.

ВІДЕО ДНЯ

Таким чином, громади, користуючись досвідом гірських регіонів країн ЄС, розробили для цього містобудівну документацію, серед якої і детальний план туристично-рекреаційного комплексу з умовною назвою «Свидовець». Проте їх реалізація вже п’ятий рік зусібіч блокується. У чому справа і хто за цим стоїть?

Регіон українських Карпат має обмежені можливості для виробництва: проблеми з розміщенням підприємств, логістикою та інфраструктурою. Тут практично відсутні родючі землі. Відповідно – немає особливого вибору роботи для людей; бюджети мізерні, слабо розвинені соціальна сфера, медицина, культура, освіта, погані дороги. 60% людей їздять на заробітки, а їх діти ростуть без батьківської опіки, часто розпадаються сім‘ї. Щоб докорінно змінити ситуацію на краще місцеві розробили курортні проєкти, проте стикаються з численними перепонами. 

Реклама
Читайте також:
На Закарпатті надзвичайна краса: одночасно квітнуть дві топові туристичні локації

«2017 року розпорядженням Тячівської та Рахівської райдержадміністрацій затверджено Детальний план території туристично-рекреаційного комплексу з умовною назвою «Свидовець». Проте роками триває судова тяганина. Справа вдруге направлена до Верховного Суду. Суди підтверджують нашу правоту. Але окрема група людей, почасти не громадян України (представників ЄС, в яких успішно працюють великі гірськолижні курорти), намагаються заблокувати наш проєкт усіма способами. Складається враження, що їх деструктивна робота добре оплачується тими, хто очевидно хоче зберегти монополію на світовому ринку гірськолижного відпочинку», – ідеться в повідомленні громад. 

Реклама

Наразі проти створення курортів на Закарпатті розгорнута масштабна інформаційна кампанія, яка створює негативне тло з необґрунтованих звинувачень. Очолюють її цинічні підкуплені екологи. 

«Щойно ми визначаємо місце, де хочемо розвивати туризм, відразу з’являється чергова ініціатива про створення ще одного «заповідника» саме в тих межах, що збігаються з запроєктованими територіями розвитку громад! Наші райони — уже «рекордсмени» Європи за кількістю заповідників. До прикладу, 23% території Рахівського району є заповідними (середній показник в Україні — 6,5%). Ми стаємо «резервацією», як колись окремі регіони «дикого Заходу», і скоро не зможемо нічого робити на своїй землі: ні випасати худобу, ні займатися збиральництвом чи вести полонинське господарство», – зазначають ініціатори проєкту. 

Також у відповідь на звинувачення мешканці Ясінянської та Усть-Чорнянської громад наголошують:

Реклама
  • курортні комплекси почнуть будуватися тільки після громадського обговорення «Звітів з оцінки їх впливу на довкілля»;
  • інвесторів проєктів оберуть за результатами відкритого аукціону, у якому візьмуть участь усі охочі, після формування громадами землевпорядної документації;
  • розвиток туристичної сфери не знищує карпатські ліси (згідно з проєктами під курорти буде вирубуватися всього 6% обсягів щорічних рубок лісозаготівельними підприємствами на проєктованій території: громади, на відміну від лісорубів, зацікавлені у збереженні довкілля).
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно