Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • З 24 по 30 квітня: для закарпатців повідомили, що важливого запланували на цей тиждень

З 24 по 30 квітня: для закарпатців повідомили, що важливого запланували на цей тиждень

З 24 по 30 квітня: для закарпатців повідомили, що важливого запланували на цей тиждень

Упродовж 24-30 квітня в регіоні відбудеться низка заходів, які мають нагадати громадськості про важливість проведення вакцинації для захисту від небезпечних хвороб.

ВІДЕО ДНЯ

Через війну мільйони українців покинули свої домівки, а це означає, що тисячі дітей і дорослих не отримали необхідних щеплень. Захворювання можуть швидко поширюватися й загрожувати людям, тому саме імунізація є надійним та ефективним захистом проти інфекційних хвороб. На цьому під час брифінгу наголосив директор департаменту охорони здоров’я ОВА Анатолій Пшеничний, – інформує Закарпатська ОВА.

"Майже 300 пунктів щеплення працюють сьогодні на території Закарпатської області. Ми їх не згортали, тому в них можна отримати рутинні щеплення та щеплення проти COVID-19. Вимушено переміщені українці можуть вакцинуватися у будь-якому із цих пунктів, при цьому не обов’язково мати декларацію із сімейним лікарем. Якщо пропущена доза вакцини, то головне – найшвидше надолужити всі щеплення", – зауважив очільник обласного ДОЗ.

Реклама
Читайте також:
За це платити не потрібно: які послуги в лікарні є безкоштовними

Про перебіг імунізації в регіоні розповіла головна епідеміологиня Закарпаття Вікторія Тимчик. За її словами, таких кампаній зараз дві – вакцинація від COVID-19 та форсована імунізація дітей проти поліомієліту.

Реклама

Загалом від початку боротьби з коронавірусною інфекцією в області провели 812 318 щеплень першою, другою та бустерною дозами вакцини, зокрема 102 078 щеплень виконали після початку повномасштабного вторгнення.

"Темпи вакцинації проти COVID-19 минулого року суттєво знизилися. Це пов’язано з воєнним станом і значною міграцією людей. Якщо у 2021 році ми виконали майже 600 тисяч щеплень, у 2022 році – понад 200 тисяч, то за три місяці цього року – більш ніж 8 тисяч", – зазначила Вікторія Тимчик, нагадавши, що людина може вважатися захищеною від важкого перебігу COVID-19, якщо вона пройшла так званий первинний вакцинальний комплекс (2 дози дводозної вакцини або 1 однодозної (Janssen), а також бустер).

Щодо імунізації проти поліомієліту, то медичні працівники, зокрема й мобільні бригади, від початку кампанії в регіоні виконали майже 13 тисяч щеплень. Станом на зараз залишаються невакцинованими 4,6 тисячі дітей до 6 років. Серед молодшого населення старших вікових груп не мають щеплення лише відмовники. Загалом від проведення щеплень проти поліомієліту в регіоні відмовилися близько 2,7 тисячі дітей, батьки яких написали офіційну відмову.

Реклама

Вікторія Тимчик закликала краян бути свідомими, дбати про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей, не пропускати щеплення.

Аби наблизити вакцинацію до людей, у межах Всесвітнього тижня заплановано додаткові вакцинальні сесії у двох Спільно.Точках ЮНІСЕФ в Ужгороді та одній – у Тячеві. Окрім цього, на локаціях будуть проводити розважальні заходи для дітей. Протягом 27-30 квітня з 12:00 до 17:00 у Спільно.Точках перебуватимуть і мобільні бригади, котрі зможуть надати послуги з імунізації дітям і дорослим.

Також на брифінгу генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Сітник повідомила, що епідситуація в регіоні станом на зараз контрольована.

З початку року медики зареєстрували 755 випадків інфекційних захворювань (не враховано випадки грипу, ГРВІ та COVID-19), що на 41% більше, ніж минулого року. Зокрема, за три місяці цього року виявили 4 випадки кашлюка і 77 епідпаротиту (70% хворих – діти від 5 до 14 років).

За словами Галини Сітник, упродовж останнього року в області також були зафіксовані випадки кору. Небезпечне інфекційне захворювання має циклічний характер і повторюється кожні 5 років. Останній спалах у регіоні був у 2017-2019 роках. Тоді захворіло 7 708 осіб, з них 5 813 – дітей до 17 років. Два летальні випадки зареєстрували серед невакцинованих дітей.

Окремо про перебіг пандемії COVID-19, захворюваність на вірусні гепатити та правець розповів директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк. Від початку року на Закарпатті зафіксовано 3 336 випадків коронавірусної інфекції, з них 323 серед дітей. 43 пацієнти померли, це переважно люди похилого віку з хронічними захворюваннями.

"Упродовж останніх двох тижнів захворюваність на COVID-19 зменшилася майже на 50%. Тому фіксуємо меншу кількість госпіталізацій", – зауважив Михайло Поляк, додавши, що найбільше пацієнтів зараз в Обласній клінічній інфекційній лікарні, Центрі легеневих хвороб в Ужгороді, а також у Берегівській та Свалявській районних лікарнях.

Реклама

Особливо важливою під час війни є вакцинація проти гепатиту В та правця, оскільки травми й поранення підвищують ризик інфікування серед військових і цивільного населення. Від гепатиту С ліків не існує, однак його можна вилікувати. При цьому гепатит В і С є причиною майже 96% всіх випадків смерті від вірусних гепатитів. Якщо у 2022 році на Закарпатті виявили 19 випадків інфікування гепатитами В і С, то у 2023 році це вже 49 випадків. У минулі роки гострі та хронічні форми гепатитів реєструвалися лише серед дорослих, проте в статистику 2022/2023 років потрапили й діти. Так, 2022 року у віковій групі 10-14 років зареєстровано 2 випадки гострого та 1 хронічного гепатиту В. Цього року вже є 1 випадок гострого гепатиту В у дитини.

Михайло Поляк нагадав, що від правця після 16 років відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень потрібно вакцинуватися раз на десять років. Препаратів у Закарпатській області достатньо, вони безоплатні та ефективні.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно