Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • По всій Україні почнуть будувати лісові комплекси для дозвілля та відпочинку

По всій Україні почнуть будувати лісові комплекси для дозвілля та відпочинку

По всій Україні почнуть будувати лісові комплекси для дозвілля та відпочинку
Фото: Юрій Болоховець

В Україні стартує масштабна програма створення лісових рекреаційних пунктів. Цього року ДП "Ліси України" планує побудувати понад 120 об’єктів по всій країні.

ВІДЕО ДНЯ

"Із них майже два десятки – це комплекси дозвілля з повною інфраструктурою, водою та електроенергією. Де в наявності увесь необхідний інвентар, заготовлені дрова. Де є не лише спортивні та дитячі майданчики, але й облаштовані екостежки для безпечної подорожі мальовничими місцями. Де можна скуштувати все, чим багатий український ліс: ягоди, мед, соки, трав’яні чаї. Де, окрім організації дозвілля, є просвітницька та культурна складова, можливість організації екологічних навчальних програм та екскурсій", – написав в.о. генерального директора ДП "Ліси Украіни" Юрій Болоховець.

Читайте також:
Дадуть картку, а на неї зарахують 14 тисяч гривень: хто отримає гроші на оздоровлення
Реклама

Загальна сума інвестицій у проєкт складає понад 100 млн грн.

Це перша в історії українського лісового господарства програма розвитку рекреації всеукраїнського рівня. Раніше влаштуванням майданчиків для дозвілля займались лісгоспи. 

Реклама

Програмою передбачено 5 класів осередків дозвілля: від невеличких найпростіших до комплексів з повноцінною інфраструктурою.

"Проєктування триватиме за модульним принципом на основі типових малих архітектурних форм. В залежності від класу того чи іншого пункту обираються конкретні модулі. Це мінімізує витрати, бо замовляти однотипні конструкції дешевше. Це спрощує обслуговування. Це гарантує довговічність та безпечність конструкцій", – пояснив Болоховець.

Пілотний проєкт із будівництва типових малих архітектурних форм запускається на базі Столичного лісового офісу.

Реклама

Розміщувати нові рекреаційні пункти збираються на локаціях неподалік основних автошляхів – там, де люди зазвичай шукають місце, де залишити автомобіль, щоб знайти мальовничу галявину для пікніка або відпочинку на природі.

На даний час філії ДП "Ліси України" вже проводять роботи з розчищення та облаштування ділянок під будівництво, проведення комунікацій. Уперше великі рекреаційні центри з повним комплексом інфраструктури з’являться у східних та південних регіонах.

"Наразі ми вкладаємо власні фінансові ресурси, бо віримо у цей проєкт, знаємо, що цей формат працює та дає результат. Проте вже починаємо пошук зовнішніх інвестицій, взаємодію з міжнародними партнерами України. Бо це проєкт не про організацію відпочинку, а про порятунок лісів та збереження життя та здоров’я людей", – зазначив Болоховець.

Термін окупності великого об’єкта з повною інфраструктурою складає 5-6 років.

Якщо говорити про невеличкі пункти (1-2 класу) з мінімальним переліком обладнання та без додаткових послуг, то їхня економічна модель ще обговорюється.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно