Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Студенти УжНУ зустрілись з Ващуком

Студенти УжНУ зустрілись з Ващуком
Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук 14 квітня завітав до УжНУ з лекцією «Життя на прикордонні». У малому залі Вченої ради з ним поспілкувалися керівництво вишу, колектив, а...

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук 14 квітня завітав до УжНУ з лекцією «Життя на прикордонні». У малому залі Вченої ради з ним поспілкувалися керівництво вишу, колектив, а також студенти історичного факультету і факультету міжнародної політики, менеджменту та бізнесу.

ВІДЕО ДНЯ

Роман Ващук розповідав про зміцнення американських і канадських кордонів після терористичної операції 2001 року. Америка й Канада свого часу зрозуміла, що створення онлайнової системи перевірки суттєво сприяє ефективному функціонуванню прикордонних служб. Турист лише під’їжджає, а митники вже мають про нього всю інформацію, розповідає Посол.

Тривалий час Америка й Канада не мали системи перевірки виїзду з країн. Після 2001 року обидві держави посилили й цю ланку. Відтак виїзд з Америки вважається в’їздом у Канаду. Сьогодні прикордонні служби Канади й Америки навіть узгоджують радіочастоти, - інформує Медіацентр УжНУ.

Реклама

Незважаючи на співпрацю й узгодженість дій, Канада має не таку візову політику, як Америка, оскільки зберігає національні особливості.

За словами Романа Ващука, найважливішим завданням Канади є оптимізація економічної й гуманітарної співпраці з Америкою зі збереженням системи безпеки. Посол уважає, що сьогодні вдається знаходити непоганий компроміс між країнами. Основне, на його думку – це утримати напрацьоване у сфері торгівлі з Америкою, водночас зберігаючи соціальні цінності канадців.

Реклама

Україна з Канадою мають схожі риси, вважає Посол. Сьогодні він бачить чергову хвилю зацікавлення бізнесом в Україні. Колись, у 90-х роках, канадські інвестори були одними з перших в Україні. Роман Ващук під час лекції в УжНУ зізнався, що прочитав книжку закарпатця Леся Белея «Ліхіє дев’яності».

Сьогодні Канада готова підтримувати Україну, допомагати, зокрема, у торгівлі, науці. Посол обговорив спільно з ректором УжНУ можливості тристоронньої співпраці у науковій сфері. Канадці мусили двічі брати участь у війнах, щоб розв’язати проблеми європейців, тому вони мають право на свій погляд у питанні європейської безпеки, і в ситуації російсько-українського конфлікту можуть відіграти конструктивну роль, вважає Роман Ващук. Кожен дипломат повинен бути гнучким, впевнений Посол. У Канаді його прізвище, як і всі прізвища на -ук, асоціюються із західною частиною цієї держави, тож про його українське походження мало хто здогадується. До України Роман Ващук був Послом Канади у Сербії, перед тим працював у Берліні й Москві. При цьому зауважує, що хай би де працював, завжди вдавалося знаходити певні спільності між країнами, тому обіймати такі поважні посади було нескладно.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно