Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сьогодні відзначають День українського добровольця

Сьогодні відзначають День українського добровольця

14 березня в Україні відбувається вшанування добровольців – людей, які не були військовими за професією, але в критичний для держави момент без повісток чи примусу, добровільно «поставили на паузу» своє попереднє життя й узяли до рук зброю, щоб захистити країну.

Відзначення Дня українського добровольця встановлено Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року № 1822-VII на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги і турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

ВІДЕО ДНЯ

Події Революції Гідності, початок у 2014 році сучасної російсько-української війни та спротив нашого народу повномасштабному вторгненню рф 24 лютого 2022 року показали, що воїни доброї волі в Україні – непоодинокі. Добровольчий рух – один з феноменів українського суспільства. Одна з наших суперсил.

У важкі моменти добровольці підтримали та посилили українську армію.

Реклама
Читайте також:
Коли День матері 2024 в Україні: дата важливого свята

Починаючи з 2014 року у військо масово йшли найкращі. Люди, які мали здобутки та перспективи у цивільному житті, залишали бізнес і родини, наукові досягнення, успішну карʼєру в різних сферах або переривали своє подальше проживання в інших країнах та добровільно йшли на поле бою, щоб захистити Україну. Вони ризикували та ризикують собою заради нас. Чимало з них героїчно віддали свої життя заради наближення Перемоги.

Реклама

Дата відзначення Дня українських добровольців – 14 березня – обрана не випадково. Саме цього дня у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету.

Навесні того ж року виникла низка добровольчих формувань – як поза державними структурами, так і при облдержадміністраціях, Нацгвардії, поліції.

Тоді, у 2014 році, добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію, відтак по суті врятували Українську державність від загибелі.

Реклама

Під час збройної агресії рф на сході України в оборонних і наступальних операціях проти ворога брали участь бійці батальйонів і полків «Азов», «Донбас», «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН та інших підрозділів. Загалом у боях 2014–2015 років російсько-української війни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом трансформувалися у військові частини силових структур.

Наступний потужний сплеск масового добровольчого руху відбувся наприкінці 2021 – на початку 2022 років. На тлі загострення загрози з боку країни-агресора в Україні формувалися підрозділи територіальної оборони. А після 24 лютого 2022 року відповіддю на повномасштабне вторгнення рф в Україну став зокрема масовий добровольчий рух. З перших годин повномасштабної війни люди просто заполонили територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.

До українських добровольців - захисників своєї Батьківщини доєдналися іноземці. Українська держава закликала їх спільно боротися за мир і демократію у Європі та всьому світі.

Нагадаємо, 25 березня за новим календарем відзначатимуть велике свято.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно