На ринках Ужгорода продають перші весняні гриби: які саме та скільки коштують
На ринках Ужгорода вже продають їстівні зморшки (вони ж сморчки). Привозять їх з Ужгородщини, Перечинщини та Великоберезнянщини.
Ще на початку квітня за літрове відеречко зморшок просили 100 гривень. «Грибів нема, тому і ціна така», — відповіла продавчиня на питання про доволі високу ціну.
ВІДЕО ДНЯ«Далеко йти, та й нема грибів. Ходила тричі, назбирувала лише по 4-5 відеречок. Син теж стільки назбирав, а у попередні роки ми поверталися з лісу з повними відрами та кошиками. Везла на базар, то було по 40 малих відеречок», — пригадала літня жінка.
Продавчиня зізналася, що цієї весни на щедрий урожай їстівних зморшків не сподівалася.
Реклама«Є така прикмета: якщо є сніг взимку, то будуть і гриби, а снігу цієї зими було дуже мало. Отож сподіватися на літні та осінні гриби, зокрема, білі, не варто», — попередила досвідчена грибарка.
РекламаЖінка, яка торгує поруч бузком, цікавиться, як правильно готувати такі гриби. «Вони мені пахнуть землею, листям», — зауважує.
«Я промиваю, відварюю хвилин 10 у підсоленій воді, підсмажую на рослинній олії, додаю нарізану зелену цибулю та 1-2 яйця. Присмачнюю чорним меленим перцем. Мої всі домашні їдять і не чують ніякого запаху листя», — відповіла продавчиня.
Кілька днів тому ціни трохи знизились. Наразі авторка статті поспілкувалась з іншою продавчинею. Господиня виклала у пластикові корзини гриби. Одну править по 50 гривень, люди цікавляться, купують.
Реклама«Ціну можна би і потримати, бо грибів нема, але хочу швидше спродати товар і піти скупитися: треба купити взуття онукам, собі дещо з одягу і повернутися скоріше додому, бо чоловік прихворів, а корову на обід треба подоїти», — поділилася власними турботами жінка.
Довідково. Будьте уважні. Зморшок поширений по всій Україні, росте на узліссі, в садах. Умовно їстівний гриб. Використовують свіжим лише після 10-15-хвилинного відварювання (відвар вилити!). Про запас сушать, висушені гриби можна використовувати тільки через три місяці. У зморшках міститься отруйна гельвелова кислота, яка під час варіння переходить у відвар.
Замість зморшка їстівного часом помилково збирають токсичний Helvella crispa та смертельно отруйний гриб строчок звичайний.
Нагадаємо, в Україну йде суттєве похолодання.