Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські посадовці та освітяни обговорили реформування професійно-технічної освіти

Закарпатські посадовці та освітяни обговорили реформування професійно-технічної освіти

Закарпатські посадовці та освітяни обговорили реформування професійно-технічної освіти
Сьогодні відбулося розширене засідання колегії департаменту освіти та науки облдержадміністрації. Участь в заході взяли й голови ОДА Василь Губаль та облради Володимир Чубірко. Розглядалося питання...

Сьогодні відбулося розширене засідання колегії департаменту освіти та науки облдержадміністрації. Участь в заході взяли й голови ОДА Василь Губаль та облради Володимир Чубірко. Розглядалося питання організації виробничого навчання у ПТУ, аналізували стан фінансово-бюджетної дисципліни в органах управління освітою та навчальних закладах краю, - зазначили у прес-службі Закарпатської облради.

ВІДЕО ДНЯ

Михайло Мотильчак, директор департаменту освіти та науки ОДА повідомив, що наразі триває реформування системи професійно-технічних освітніх закладів. І в області треба бути готовим до цього. Загалом в краї є 16 ПТУ. 70% випускників закладів працевлаштовуються. Але реагування на вимоги сьогодення керівників закладів має бути оперативнішим. «Ми маємо готувати таких фахівців, які нині потребує ринок праці. І в цьому професійна освіта має стати більш гнучкою до вимог сьогодення. Нині міністерством розроблений новий закон про професійно-технічну освіту, який узаконить нові види навчання – це і регіональні центри, центри професійної підготовки. Слід усвідомити, що в цій сфері більше повноважень отримає область. Ми маємо бути готовими до реформування галузі, і з першого вересня приступити до навчання за новими вимогами», - вважає керівник освітньої галузі краю.

Василь Губаль вважає, що треба визначати в області, спеціалістів якого фаху треба готувати. Він запропонував провести моніторинг, щоби отримати реальну картину – які спеціальності є затребуваними. «Фахівців сільського господарства не вистачає. Вже браку агрономів – є агрокомпанії, які не можуть найти спеціалістів в області. В нас вже 7 тис. гектарі землі обробляють іноземні компанії, які не завжди можуть знайти фахівців цієї галузі. Маємо проблеми, і їх треба вирішувати всім. Керівники ПТУ мають звернути на це і вивчити ринок праці», - вважає керівник краю.

Реклама

Володимир Чубірко зазначив, що і в цій галузі треба готуватися до ринкових відносин. Також він вважає за доцільне робити все можливе, щоби молодь здобувала освіту в області. Ще один аспект – налагодження міжнародної співпраці, в чому готова надавати допомогу й облрада. «Ми маємо багато партнерів, і ми готові вам їх знайти в Чехії, Угорщини та Словаччині. Кордон для вас буде відкритий. До прикладу, у партнерському краї Закарпаття – чеській Височині ПТУ заробляють 90% надходжень від виробленої продукції у закладі. Нині ми можемо налагодити зв’язки із закладами і працювати за таким же принципом. Ще одне – треба врахувати, що наші фахівці матимуть перспективу працевлаштування у країнах Європи, адже в наших сусідів ринок праці відчуває нестачу робітничих професій», - вважає керівник ради.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно