Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Спортивні орієнтувальники відзначили річницю Карпатської України обласним турніром (ФОТО)

Спортивні орієнтувальники відзначили річницю Карпатської України обласним турніром (ФОТО)

Спортивні орієнтувальники відзначили річницю Карпатської України обласним турніром (ФОТО)
Відзначаючи річницю березневих подій 1939 року, коли зі зброєю в руках українці Закарпаття боронили свій край від анексії агресивного сусіда, а також віддаючи пошану героям, які вже в наші дні...
ВІДЕО ДНЯ

Відзначаючи річницю березневих подій 1939 року, коли зі зброєю в руках українці Закарпаття боронили свій край від анексії агресивного сусіда, а також віддаючи пошану героям, які вже в наші дні відстоюють Незалежність України, 14-15 березня в Ужгороді провели обласний чемпіонат зі спортивного орієнтування. Символічно, що дистанції було прокладено в лісі неподалік пам’ятника «Україна – визволителям» - таким чином організатори із Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді вшанували пам'ять всіх захисників територіальної цілісності і соборності України.

Спортивне орієнтування незвичайний вид спорту з яскраво вираженою військово-прикладною направленістю. Від учасників змагань вимагаються не тільки гарне фізичне здоров'я, навички переміщення по пересіченій місцевості, а й глибокі пізнання у топографії (орієнтування на незнайомій місцевості з картою). Тут спортсмени розвивають сміливість, винахідливість, уміння швидко орієнтуватися при найнесподіваніших обставинах, зміцнюють волю і характер.

Реклама

Більшість спортсменів, а участь у чемпіонаті приймали представники 10 команд, успішно справилися зі складним завданням. В змаганнях серед наймолодших учасників (до 10 років) чемпіонами стали мукачівці Людмила Калчева (ЗОШ №10), Каріна Сватко (ЗОШ №1) і Владислав Цепурдей (гімназія), та Денис Кононов з Ужгорода (ЗОШ №2).

В категорії спортсменів не старших 12 років «золото» вибороли представниці Мукачівського СК «Товариш» Діана Локес (ЗОШ №11) та Дарина Лозицька (ЗОШ №4), а також Іван Лелітка з Іршави і Володимир Довганич з села Бороняво Хустського району.

Реклама

Серед хлопчиків і дівчаток віком до 14 років найшвидшими виявилися ужгородець Андрій Василина (ЗОШ №2 – переміг у двох забігах), іршавчанка Ганна Дякова та Ніна Цепурдей з Мукачівської гімназії.

Серед 16-річних спортсменів двічі з беззаперечною перевагою фінішували мукачівець Артур Сватко (ЗОШ №1) та Крістіна Бобер з Кам’янецької ЗОШ Ужгородського району.

Срібними та бронзовими призерами чемпіонату в юнацьких категоріях стали учні Кам’янецької ЗОШ Анастасія Кремінська, Крістіна Грабчак, Андрій Ключковський, Андрій та Василь Симочки, Михайло Балога і Роман Сирохман, представники обласного центру Тетяна Мицьо, Вероніка Гуснай, Валентин Вішколц, Станіслав Попадинець, Олександр Юшков та Дмитро Яцкулинець, мукачівці Анастасія Пашкуляк, Алла Басараб і Станіслав Шкирта, хустяни Дарина Поп і Надія Гашпар (обидві з Рокосівської ЗОШ), іршавчани Олександра та Мар’ян Осійські.

Реклама

Найзапекліші баталії відбувалися в змаганнях серед дорослих. Тут все «золото» дісталося мукачівцям. У змаганнях жінок двічі з кращим результатом фінішувала 18-річна Наталя Шозда. Друге і третє місця першого дня посіли відповідно Ніна Расчупкіна і Христина Ондрик, наступні – Вікторія Калинич і та ж Расчупкіна. Серед чоловіків першого дня на Червениці переміг 21-річний Олександр Касьянов, срібну медаль виборов Сергій Расчупкін, а бронзову – Петро Мирзанич. Наступного дня на Таршиній горі чемпіоном вже став 24-рчний Сергій Расчупкін, слідом за ним фінішував Мирзанич, у Касьянова – третій результат.

Після переможного фінішу Сергій Расчупкін поділився своїми враженнями від змагань: - Зимою я більше стартував на легкоатлетичних дистанціях і, чесно кажучи, вже скучив за орієнтуванням. Тож дізнавшись про ужгородські старти, відразу ж захотів взяти в них участь. Першого дня у Шахтинському лісі я занадто швидко стартував, то ж помилився вже на першому пункті – «промахнувся» і вискочив у ста метрах вище. Надалі зумів зібратися, зменшив швидкість до оптимальної і наступні шість пунктів пройшов безпомилково. Знов вирішив прискоритися і… понесло! На восьмому пункті втрачаю дві хвилини, біжу відіграватись – і знов «блукаю» дві зайві хвилини… В спортивному орієнтуванні велика частина помилок залежить від невдалого вибору швидкості бігу, поспіху у виконанні технічних прийомів, нечіткої фіксації пройдених орієнтирів. Помилки на початку змагань, як правило, трапляються через погану зосередженість, а наприкінці дистанції – через те, що темп бігу часто є настільки високим, що спортсмен вже не в змозі думати. Буває, що після вдалого проходження декількох ділянок траси поспіль у вас з’являється несвідоме самовдоволення, недооцінка завдань і ослаблення зосередженості і це теж призводить до помилок. Так було і в мене. П’ятикілометрову дистанцію цього дня я подолав за 30 хвилин і 4 секунди, програвши переможцю майже дві хвилини.

Наступного дня біг минув трішки уважніше. Ліс на Таршиній горі дуже важкий – густий, засмічений, з ожиною та різними колючими кущами. Бігти було складно, по прямій – майже неможливо, до того ж весь час була небезпека напоротися на якусь з гілок, що стирчали на рівні обличчя. Більшість дистанції я біг швидко, пробиваючись крізь зарості, допустив лише дві незначні помилки в районі відео-КП. Всі орієнтувальники допускають ту чи іншу кількість "промахів" на кожному змаганні, але майстри роблять їх менше, ніж новачки. Головне, що визначає лідерів і аутсайдерів - це кількість і значимість помилок. В мене цього дня їх було менше. Тому й переміг. З трикілометрової траси, що проходила через 15 контрольних пунктів, я фінішував через 18 хвилин і 38 секунд, що для такої важкої технічно та фізично дистанції вважаю хорошим результатом . Враження від змагань в основному позитивні. Дистанції мені здались як для початку сезону технічно важкими, особливо для учасників дитячих груп, можливо, це з-за того, що сам давно не бігав по лісу з картою. Дякую організаторам за хороші змагання.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно