Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Обласна влада і санаторії об’єднались заради допомоги учасникам АТО

Обласна влада і санаторії об’єднались заради допомоги учасникам АТО

Обласна влада і санаторії об’єднались заради допомоги учасникам АТО
Розробити дієвий механізм забезпечення санаторного оздоровлення учасників АТО, прибравши бюрократичні перепони та не очікуючи на централізоване вирішення питання органами центральної влади. Саме з...

Розробити дієвий механізм забезпечення санаторного оздоровлення учасників АТО, прибравши бюрократичні перепони та не очікуючи на централізоване вирішення питання органами центральної влади. Саме з цією метою голова Закарпатської ОДА Василь Губаль ініціював зустріч керівників санаторно-курортних закладів об'єднання "Укрпрофоздоровниця" та представників департаментів охорони здоров'я, соціального захисту та фінансів ОДА й інших служб, дотичних до теми, - стверджує прес-служба Закарпатської ОДА.

ВІДЕО ДНЯ

Керівник області звернувся до керівників оздоровниць: "Просимо вашої допомоги та підтримки стосовно реабілітації наших військових, які прибувають із зони бойових дій. Адже багатьом із них вона потрібна вже сьогодні. Ми не маємо часу очікувати на оформлення документів про статус учасника бойових дій, на те, як спрацює державна машина. Для результату ми повинні об’єднати наші зусилля, й до цього запрошую Вас", - сказав Василь Губаль

Наталія Миронюк, заступник начальника управління департаменту соціального захисту ОДА, повідомила, що щойно оприлюднений указ Президента України, яким затверджене рішення РНБО про забезпечення оздоровлення учасників АТО, й поінформувала про те, що він передбачає. "Зараз учасниками АТО є близько чотирьох тисяч закарпатців, дуже актуальним є питання їхнього оздоровлення. Ми з осені звертаємося з листами в санаторії з проханням посприяти в цьому й виділити за рахунок власних резервів путівки для реабілітації учасників АТО. Усього було виділено 55 путівок, з них використано 29. Кілька санаторіїв не надали взагалі жодних відповідей. Зазначу: усі, хто повертаються з АТО, повинні мати посвідчення учасника бойових дій, тоді вони отримують санаторно-курортне лікування коштом бюджету, й отримають путівку протягом року. Маємо ж таку проблему – наразі тільки близько 60 закарпатських учасників військових формувань отримали ці документи, решта ж – на стадії оформлення, їх видає міжвідомча урядова комісія у Києві. Тому питання про надання путівок санаторіями стоїть більше ніж гостро. В обласній програмі "Турбота" передбачено 250 тисяч гривень як відшкодування за самостійне оздоровлення бійців, але знову ж справа за механізмом компенсацій. І доки ми чекатимемо оформлення документів, потреба військових на оздоровлення не буде забезпечена", - зазначила Наталія Миронюк.

Реклама

Відтак голова ОДА звернувся до присутніх: "Прошу об'єднати зусилля, щоби зняти бюрократичні питання, які, на жаль, маємо. Військові, які потребують лікування, чекати цього не можуть, і ми повинні розробити механізм, як цьому зарадити – вже сьогодні. Закликаю піти один одному назустріч. Водночас звернути першу увагу на тих, хто потребує оздоровлення найбільше і терміново має отримати реабілітацію – це поранені, які вже пройшли курс лікування і тепер потребують оздоровлення, ті, хто перебуває на обліку, мають відповідні покази. Я знаю, що держава нам допоможе. Але зараз, не чекаючи цього, вже працюймо на рівні області, на рівні районів, довіряймо один одному, діймо спільно. Шановні представники оздоровниць - ми знайдемо механізм вам відшкодувати. Разом з тим закликаю й вас розглянути змогу залучити власні резерви для такої важливої справи – спільно зможемо більше", - сказав Василь Губаль. Він наголосив: сьогодні маємо з'ясувати формат співпраці, виробити механізм, як консолідувати зусилля, й уже з понеділка почати практичне втілення наміченого. Після прохання до керівників санаторіїв відповідні доручення голова ОДА спрямував департаментам ОДА та райдержадміністраціям області. "Загалом чекаю на механізм, який буде дієвий і справедливий, і будьмо готові виносити це на сесію обласної ради", - зазначив голова краю.

Представники однієї з оздоровниць зазначили, що мали в Києві спілкування з керівництвом санаторіїв (ідеться про заклади об'єднання "Укрпрофоздоровниця") і отримали запевнення, що нема прагнення заробляти на реабілітації військових – ідеться про компенсацію собівартості. Водночас директори курортних закладів згадали про робочі аспекти, зокрема щодо ставок податку на землю, інших господарчих тем. З цього приводу керівництво області ініціюватиме зустріч за участю представників Держкомзему, фінансистів та органів місцевого самоврядування для розгляду суперечливих питань.

Реклама

На зустрічі також ішлося, що певні приватні заклади відмовляються брати участь у допомозі. Водночас інші ж уже тривалий час допомагають з власної ініціативи – як в реабілітації учасників АТО, так і загалом війську. До слова, найближчим часом голова ОДА Василь Губаль ініціює зустріч з керівниками приватних оздоровниць саме стосовно порушених на нараді питань. Зараз же керівник області резюмував: "Чекаємо конкретних пропозицій від санаторіїв – стосовно пільгових цін, кількості військових, яку готовий прийняти заклад, відшкодування. А від відповідальних служб області – дієвого механізму співпраці, оформлення допомоги і документів, потрібних для її отримання, компенсації". "Закликаю позбутися бюрократичних перепон та діяти ефективно – в інтересах забезпечення прав і потреб наших військових. Це має бути спільною метою", - відзначив Василь Губаль.

Також учасники зустрічі обговорили інші конкретні питання, пов’язані із соціальним захистом учасників АТО, та кроки, які вже втілюються в області. Так, голова Виноградівської РДА Юдіта Петеі наголосила на тих проблемах, які відчувають військові, які повернулися на ротацію, й зазначила: у Виноградові відкрито центр, що координуватиме роботу з питань соціального захисту вояків, також і оздоровлення, там узгоджують ці питання і доводять до військових інформацію про їхні права на допомогу, механізм їх отримання. Керівник краю наголосив, що подібну практику мають запровадити й інші райони та міста краю та загалом активізувати роботу щодо забезпечення потреб учасників АТО.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно