Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді на спеціальній нараді обговорювали хід мобілізації

В Ужгороді на спеціальній нараді обговорювали хід мобілізації

В Ужгороді на спеціальній нараді обговорювали хід мобілізації
Прокуратурою міста Ужгорода проведено оперативну нараду за участю керівників правоохоронних органів, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, на якій обговорено стан організації...

Прокуратурою міста Ужгорода проведено оперативну нараду за участю керівників правоохоронних органів, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, на якій обговорено стан організації та проблемні питання часткової мобілізації на території міста Ужгорода.

ВІДЕО ДНЯ

На вказаній нараді Ужгородському ОМВК, Ужгородському МВ УМВС України у Закарпатській області та Ужгородській міській раді вказано на необхідності посилення взаємодії із метою забезпечення своєчасного оповіщення та прибуття до військового комісаріату громадян, які мобілізуються, - зазначив заступник прокурора міста Ужгород Іван Форгачі.

Так, відповідно до Указу Президента України "Про часткову мобілізацію" від 15 січня 2015 року №15/2015, який набрав чинності з 20 січня 2015 року, на території 24 областей України та місті Києві буде проведена часткова мобілізація.

Реклама

Вона пройде у три етапи і триватиме 210 днів з січня по серпень 2015 року. Перший етап розпочався 20 січня і триватиме 90 днів, другий та третій розпочнуться у квітні і червні відповідно та триватимуть по 60 днів.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" громадяни зобов`язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Реклама

Громадяни, які перебувають у запасі, завчасно приписуються до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов'язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу.

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадових осіб відповідних військових комісаріатів чи військових частин.

При цьому посадові особи, винні в порушенні законів України та інших нормативно-правових актів з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації, а також громадяни за невиконання своїх обов'язків щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, несуть відповідальність згідно із законом.

Реклама

Зокрема, ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність за порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявку їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах України та професійно-технічних навчальних закладах.

Крім того, ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачено також і кримінальна відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією у вигляді позбавлення волі до п`яти років.

Водночас прокуратурою міста Ужгорода вживаються вичерпні заходи координаційного характеру з метою посилення взаємодії із місцевими органами влади, міськрайвідділами міліції та військовими комісаріатами та для забезпечення належного виконання Указу Президента України "Про часткову мобілізацію" від 15 січня 2015 року та іншого законодавства України при проведенні мобілізації на території міста.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно