Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Тячівські депутати обговорювали податок на нерухомість

Тячівські депутати обговорювали податок на нерухомість
У залі засідань Тячівської міської ради обговорювали зміни до Податкового кодексу, що стосуються оподаткування житлової та нежитлової нерухомості. Зустріч із суб’єктами підприємництва провели міський...

У залі засідань Тячівської міської ради обговорювали зміни до Податкового кодексу, що стосуються оподаткування житлової та нежитлової нерухомості. Зустріч із суб’єктами підприємництва провели міський голова Іван Ковач, секретар Тячівської міської ради Іван Крічфалушій та заступник начальника ДПІ у Тячівському районі Іван Мандзюк.

ВІДЕО ДНЯ

«Маємо намір спільно з вами досягти консенсусу в питаннях, які стосуються податку на житлове і нежитлове майно. Щоб зрештою прийняти правильне і зважене рішення, яке дасть змогу бізнесу працювати так як слід, а громаді жити за рахунок збору, який йтиме на розвиток Тячева. Ухвалити рішення, яке буде однаково прийнятним для обох сторін – це наша принципіальна позиція», - зазначив міський голова на початку зустрічі.

Про внесені зміни, які стосуються податкового законодавства розповів заступник начальника ДПІ у Тячівському районі Іван Мандзюк. «Змінами, внесеними до Податкового кодексу України Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» № 71-VIII від 28.12.2014, передбачено певні особливості справляння податків і зборів, що сплачуються до місцевих бюджетів, на які слід звернути увагу місцевим радам при прийнятті відповідних рішень. Таким чином прийматимуться рішення про встановлення ставок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок, акцизний збір», - повідомив він. Також заступник начальника ДПІ у Тячівському районі наголосив, що згідно з ухваленими змінами, нові надходження до міського бюджету, зокрема, від податку на нерухомість стосуватимуться оподаткування квартир, площею більше, ніж 60 квадратних метрів і будинків більше, ніж 120 метрів квадратних.

Реклама

«Базою оподаткування податком на нерухоме майно є загальна площа. Законодавчо визначено верхню межу ставки, яка становить 2 % від мінімальної заробітної плати. Це – виключно верхня межа. При цьому, законодавець не забороняє міським, селищним і сільським радам встановлювати ставку від 0 до 2-ох відсотків», - зазначив податківець.

Який визначено порядок справляння податку на нерухоме майно і як він обчислюватиметься – ці питання на зустрічі порушив заступник міського голови Тіберій Мийсарош. Посадовець надав окремі роз’яснення, що стосуються податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для об’єктів нежитлової нерухомості.

Реклама

Детально зупинився на питанні об’єктів нежитловій нерухомості та їх класифікації (будівлі готельні, офісні, торговельні, гаражі, господарські, інші види). Говорив заступник міського голови і про пільги зі сплати податку, що сплачується з об’єктів нежитлової нерухомості. Як стало зрозуміло, пільги з цього податку встановлюються в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Далі зустріч проходила у форматі запитань-відповідей. Цікавили підприємців питання стосовно строків подання декларацій, порядку обчислення суми податку з об’єкта нежитлової нерухомості, джерел наповнення міського бюджету. Зі слів міського голови, структура міського бюджету кардинально змінюється.

Його формуватимуть податки на нерухомість, акциз, а також оренда майна і землі. «Треба чітко усвідомлювати, що це будуть доходи за які розвиватиметься місто Тячів та село Тячівка», - наголосив мер Тячева.

Реклама

У ході обговорення з’ясувалося, що ставка податку встановлюється за рішенням міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів об’єктів нерухомості, що не перевищує 2 % розміру мінімальної заробітної плати. Ці новації викликали бурхливу дискусію в учасників зібрання.

Якщо в питанні розподілу об’єктів по типу всі були більш-менш одностайні, то в питанні зональності думки підприємців розійшлися. Одні переконували в тому, що місто невеличке і не потребує поділу на зони, адже околиці міста є своєрідним центром для тамтешніх жителів. Інші стверджували, що зональність це оптимальний варіант, зважаючи на прибутки підприємців, які мають об’єкти в центрі міста й тих, що на периферії.

У результаті дискусій, присутні запропонували свої мінімальні ставки плати за нежитлову нерухомість. До­помогти і місту, і бізнесу, ви­користовуючи обидва чин­ники (тип і зональність), за­пропонував підприємець Сергій Рабаджи. Від нього надійшла пропозиція, як пробний варіант, погодити таку мінімальну ставку: 0,2 - 0,3% за кв.м.

Підприємець Золтан Ердив запропонував встановити ставку для об’єктів нежит­лової нерухомості від 0,1 до 0,3 % за кв. м, відповідно до різних видів викорис­тання.

Підприємець Андрій Терп’як запропонував своє бачення визначення ставок. На його думку, по-перше, слід розподілити процент сплати податку на нерухо­мість в залежності від того, хто його сплачує: фізична це чи юридична особа. По-друге, визначити однакові ставки для груп і зняти пи­тання зональності.

Як аргу­мент, навів приклад: щоб вику­пити й підтримувати у нале­жному стані будівлі, що в центрі міста, людей бізнесу торкнулись значно більші витрати, аніж тих, які мають об’єкти в провінції. І останнє: необ­хідно раз і назавжди вирі­шити питання підприємців-нелегалів.

Далі говорили про ви­значення ставок на житло та можливі пільги. Детально на цьому питанні зупинився го­лова депутатської комісії з питань управління майном та контролю за проведенням приватизації, будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства і благоустрою Петро Мацола.

Реклама

На підставі попередніх обговорень і за­конодавчих вимог, голова комісії озвучив три можливі варіанти ставок на житло. І наголосив, що всі пропозиції відкриті до поправок і вне­сення коректив.

Перший варіант. Міні­мальна ставка плати за жи­тло: за житлову площу, що перевищує 60 кв.м за квар­тиру та 120 кв.м за будинок – 0,2% – 0,3% від мінімаль­ної зарплати за кожен дода­тковий квадратний метр.

Другий варіант ініціює збільшення площі квартир, які не оподатковувати­муться, до 65 метрів квад­ратних. Зі слів Петра Ма­цоли, площа більшості ква­ртир у Тячеві коливається від 61 до 64 «квадратів». Окрім того, на сьогодні у мі­сті є 269 квартир, площею більше 60 кв.м. У такому разі податок на житло сплачуватиме лише 127 господарів, а середня площа квартир, за яку спра­влятимуть податок стано­вить 7-8 «квадратів».

Третій варіант перед­бачає не оподатковувати квартири до 65 кв.м, а буди­нки до 150 кв.м. При цьому, ставки будинків слід розді­лити, відповідно до техніч­ного паспорту, який ділить будинок на житлову і підва­льну площу.

Насамкінець зустрічі міський голова Іван Ковач зобов’язав депутатські комі­сії довивчити питання щодо встановлення ставок на не­рухомість в залежності від типу і місця розташування. І наголосив, що всі пропозиції буде узагальнено та проана­лізовано, після чого їх буде винесено на сесію.

Людмила Кричфалушій

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно