Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У єдиній Україні, але із подвійним громадянством, – масштабне дослідження політичних настроїв у Закарпатті

У єдиній Україні, але із подвійним громадянством, – масштабне дослідження політичних настроїв у Закарпатті

У єдиній Україні, але із подвійним громадянством, – масштабне дослідження політичних настроїв у Закарпатті
Спираючись на результати дослідження, можна стверджувати, що чутки про західноукраїнський сепаратизм сильно перебільшені. Як з'ясувалося, закарпатці не схильні навіть до федералізму. Про це...

Спираючись на результати дослідження, можна стверджувати, що чутки про західноукраїнський сепаратизм сильно перебільшені. Як з'ясувалося, закарпатці не схильні навіть до федералізму.

ВІДЕО ДНЯ

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ZN.UA.

Звернемося до цифр. 91,5% респондентів у Закарпатській області бачать своє майбутнє у складі українського унітарної держави, устрій якої визначається чинною Конституцією. 0,3% закарпатців виступають за приєднання області до Угорщини.

Реклама

Ідея децентралізації, як показує дослідження, не надто приваблює закарпатців, де за це ратують лише 2,3%. А ось в Чернівецькій області (дослідження в межах західної України) подібна точка зору популярна - 20,8% за додаткові бюджетні повноваження і широкі права для місцевого самоврядування. Зате в Закарпатській області відшукалося 3,5% прихильників федералізації, а на Буковині - жодного.

Присутні й інші регіональні особливості. І в Галичині, і на Буковині, і в Закарпатті є прихильники введення інституту подвійного громадянства. Але в останньому регіоні їх особливо багато: 56,8% опитаних у Закарпатській області виступають за право мати два паспорти, причому 31,3% виступають категорично. У Чернівецькій за подібне ратують скромніше - 20,5% і лише 8% - безумовно. У Галичині ситуація схожа - 21,5% і 7,4% відповідно.

Реклама

Насправді бажаючих узаконити біпатридів як клас в Україні чимало - 30,2% в цілому по країні. 47,3% - на Сході, 45,3% - на Донбасі, 41% - на Півдні. 50,7% жадають подвійного громадянства в одній тільки Харківській області.

У єдиній Україні, але із подвійним громадянством, – масштабне дослідження політичних настроїв у Закарпатті – 01

Переважна більшість жителів Закарпатської області головним спонукальним мотивом для отримання другого паспорта називають можливість легального працевлаштування в країнах ЄС - 88%. Можливість вільного перетину кордонів Євросоюзу - друга за популярністю причина (51,3%). У респондентів на Буковині пріоритети розставлені дзеркально - 67,5% зацікавлені у другому паспорті як у пропуску через кордон, 56% розглядають його як своєрідну ліцензію на роботу в ЄС. Чому так? Як пояснюють люди досвідчені, закарпатці їдуть працювати, буковинці - торгувати. І ті й інші не покладаються на державу, а покладаються на себе. Але при цьому міняти батьківщину, судячи з усього, масово не прагнуть ні там, ні там.

Реклама

Як би там не було, брати участь у громадському та політичному житті суміжних країн не хочуть ні жителі Чернівецької області (1,1%), ні (тим більше) Закарпатській - 0%. Хоча якщо тільки 1,4% закарпатців вважають другий паспорт першим кроком на шляху приєднання до сусідньої держави, то в Чернівецькій області таких 11,6%. Симптоматично, але не тривожно. Принаймні, поки що.

Фото: Рома Кіс

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно