Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатська область матиме власні загони самооборони?

Закарпатська область матиме власні загони самооборони?
Саме 25 грудня, відповідно до розпорядження голови Закарпатської ОДА Василя Губаля «Про загони оборони на території області» районні адміністрації на місцях мають прозвітуватись про комплектування...

Саме 25 грудня, відповідно до розпорядження голови Закарпатської ОДА Василя Губаля «Про загони оборони на території області» районні адміністрації на місцях мають прозвітуватись про комплектування загонів територіальної оборони особовим складом та технікою. Огляд особового складу загонів оборони планують провести протягом наступних двох днів - 26-28 грудня.

ВІДЕО ДНЯ

Щоправда на офіційному сайті облдержадміністрації в системі обліку публічної інформації немає згадки про цей документ. Останнє поновлення тут датується 9 грудня. Проте розпорядження потрапило до закарпатських інтернет-видань, правда без підпису самого Губаля.

Начальникам управлінь МВС, СБУ, ДСНС та інших підприємств, установ і організацій документом рекомендовано надавати дієву допомогу райдержадміністраціям, міськвиконкомам і військкоматам у створенні таких загонів.

Реклама

Сам Василь Губаль не вбачає у створенні загонів якихось порушень чи власних інтересів.

«Утворення загонів оборони та документи, які це регламентують, проходять обговорення на Раді оборони Закарпаття, на сесії Закарпатської обласної ради. Жоден голова облдержадміністрації сам не приймає таких рішень. Ніхто самовільно не створює якихось «збройних формувань». Жодних дій без узгодження з Міноборони і Радбезом», - зазначив голова Закарпатської ОДА.

Реклама

Служитимуть добровольці на основі угод, укладених між ними та безпосередньо головою обласної адміністрації. ОДА гарантує бійцям збереження робочих місць, харчування, форму та матеріальне забезпечення. Кожен із членів загону зможе в будь-який час покинути загін, розірвавши угоду при наявності поважних на те причин.

Ще у листопаді райдержадміністраії майже одночасно провели розширені наради з головами міст та сіл. Одним із питань, яке піднімалось, було і забезпечення створення оборонних формувань. Підбір та подання кандидатів до вступу в добровольчі загони поклали саме на сільських і міських голів. Як йшлося в ході обговорень, підпорядковуватимуться загони безпосередньо керівникам районних адміністрацій.

Вперше ж про створення добровольчих формувань на місцях стало відомо ще наприкінці жовтня.

Реклама

Також там запевнили, що відправляти у зону АТО ці загони не будуть - вони охоронятимуть свої міста та райони (як це від початку планувалося щодо батальйонів територіальної оборони). На той час вже тривала повномасштабна підготовка командирів майбутніх загонів Генштабом української армії. Проте, як стверджують журналісти, практика підготовки «загонів оборони» дещо відрізняється від того, про що говорять у Міністерстві оборони.

Фахівці ж зазначають, що такі підрозділи можуть виконувати не лише військову функцію.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно