Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Ужоцькому перевалі виявили останки воїнів Першої світової війни

На Ужоцькому перевалі виявили останки воїнів Першої світової війни

На Ужоцькому перевалі виявили останки воїнів Першої світової війни
На Закарпатті завершилася пошукова експедиція, приурочена до 100-річчя Першої Світової війни. Десятиденна робота тривала на горі Черемха, неподалік села Лубня Великоберезнянського району. В...

На Закарпатті завершилася пошукова експедиція, приурочена до 100-річчя Першої Світової війни. Десятиденна робота тривала на горі Черемха, неподалік села Лубня Великоберезнянського району. В результаті було виявлено та ексгумовано останки 56 солдатів австро-угорської та російської армій. Місцем поховання бійців став Ужоцький перевал.

ВІДЕО ДНЯ

Керівник громадської організації «Пошук-Захід» Олександр Русин каже, що у пошуковій роботі взяли участь більше 30 осіб. За його ж словами, було знайдено кілька десятків патронів від гвинтівок Мосіна та Манліхера, частини заіржавілої зброї та залишки особистих речей бійців. Також серед «трофеїв» пошуковців була і ручна граната, яку згодом знешкодили піротехніки. Важливою знахідкою став особистий розпізнавальний солдатський жетон, який відкопали в одному з поховань. Пошуковці сподіваються, що інформацію про загиблого бійця вдасться відновити, та цьому ще передуватиме кропітка робота в архівах.

«На горі Черемха ми знайшли безліч фортифікаційних споруд: траншеї, бліндажі, стрілецькі комірки. Колись у цих місцях бійців царської російської армії загнали у так званий котел. У таких умовах неможливо було врятуватися. Ця гора кілька разів переходила від австро-угорців до росіян і навпаки, — каже Олександр Русин. – Окрім того, на згаданій вершині ми облагородили старе військове кладовище, створене ще в 1915 році. На ньому спочиває 654 бійців. Місце поховання поділено на два сектори: тут є 4 братські могили і 8 одиночних. Там ми встановили огорожу та хрест».

Реклама

Нині члени ГО «Пошук-Захід» беруть участь у волонтерській місії на території АТО. Зараз їм доводиться займатися пошуком загиблих сучасників.

Яна Мийсарош

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно