Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді відкрилась виставка робіт художниці Наталії Сіми (ФОТО)

В Ужгороді відкрилась виставка робіт художниці Наталії Сіми (ФОТО)

В Ужгороді відкрилась виставка робіт художниці Наталії Сіми (ФОТО)
Нещодавно у виставкових залах Закарпатського музею народної архітектури та побуту відкрилася виставка живопису заслуженої художниці України Наталії Сіми. До експозиції ввійшли роботи, створені...

Нещодавно у виставкових залах Закарпатського музею народної архітектури та побуту відкрилася виставка живопису заслуженої художниці України Наталії Сіми.

ВІДЕО ДНЯ

До експозиції ввійшли роботи, створені протягом кількох останніх десятиліть, що яскраво розкривають основні етапи творчості мисткині. Твори виконані в техніці олійного живопису та пастелі.

Семидесяті роки позначені впливом відомого митця краю Володимира Микити, що знаходить своє вираження в манері письма, кольоровій гамі робіт тощо. Йдеться про характерний “суворий стиль”, охристо-оливковий колорит, дещо спрощену композицію. Ці роки репрезентують її ранні роботи: “Портрет бабки” та “Осінній натюрморт”.

Реклама

Вісімдесяті-дев’яності роки характеризує поетично-романтичне, глибоко емоційне сприйняття життя, щире здивування й замилування безмежною красою Світу, яку ми часто не помічаємо. Це роки творчих пошуків і знахідок, коли викристалізовується манера письма, стиль. У центрі її творчих зацікавлень - природа, людина, її фізична й духовна краса. Саме в цей період вона створює знакові тематичні полотна, портрети рідних та близьких їй людей, друзів. Серед них Сергій Федака, Михайло Сирохман, Олександр Гаврош, Михайло Рошко, Олександр Мондич, Анжела Ман, Маріанна Берец-Скоропад – яскраві особистості, відомі науковці, письменники, журналісти – мистецька і наукова еліта нашого краю, України. Їхні образи-портрети вирізняються тонкою психологічною характеристикою, вишуканою манерою виконання, довершеністю форм та композиції. Вона вміло розкриває сутність людини, її характер, концентруючись на головному, не вдаючись у непотрібну деталізацію, що часто заважає сприймати роботу цільно.

Образ жінки в її творах займає чільне місце і проходить через всі творчі періоди в різних інтерпритаціях та іпостасях. Це загадкові еротичні образи подруги, жінки-матері, коханки, сповнені краси і чуттєвості, привабливі і звабливі, зі своїм багатим внутрішнім світом.

Реклама

Нині умудрена життєвим досвідом із загадковою посмішкою сфінкса, мисткиня знаходить втіху й умиротворення в природі, в простих і звичних родинних турботах і радощах. Її надихають рідні Карпати, прості й незатійливі на перший погляд сільські краєвиди. Вона уникає складних сюжетів, вдумливо й відповідально працює над композицією творів, формою та змістом. Її полотна довершенні за формою, сповнені аристократизму та вишуканості. Манера живописного письма водночас виважена й спокійна та емоційно експресивна, що гармонійно поєднується в одному творі.

Творчість Наталії Сіми – без сумніву знакове явище у культурно-мистецькому житті Закарпаття зокрема та України загалом, адже вона плідно й активно працює на ниві мистецтва. І не тільки.

Володимир Мишанич

Реклама
В Ужгороді відкрилась виставка робіт художниці Наталії Сіми (ФОТО) – 01
В Ужгороді відкрилась виставка робіт художниці Наталії Сіми (ФОТО) – 02
В Ужгороді відкрилась виставка робіт художниці Наталії Сіми (ФОТО) – 03
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно