Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатський курорт став першим у рейтингу "П’яти центрів притягання в Карпатах"

Закарпатський курорт став першим у рейтингу "П’яти центрів притягання в Карпатах"

Закарпатський курорт став першим у рейтингу "П’яти центрів притягання в Карпатах"
Навіть мінлива погода не знижує цінність Карпат як головного центру притягання для любителів унікальної суміші етноколориту і природного ландшафту. Із втратою Криму монополію на гірський...

Навіть мінлива погода не знижує цінність Карпат як головного центру притягання для любителів унікальної суміші етноколориту і природного ландшафту.

ВІДЕО ДНЯ

Із втратою Криму монополію на гірський відпочинок в Україні отримали Карпати. Втім, і раніше в ці місця туристи їздили стабільно та із задоволенням. Перша відмінність від Криму — Карпати навчилися бути багатосезонним туристичним регіоном. Туристичні об’єкти експлуатуються як для зимового, так і для літнього відпочинку, використовуючи всі переваги, які подарувала цьому краю природа. І по-друге, Карпати, навіть на нечисленних об’єктах масового туризму, зуміли зберегти свій неповторний етнографічний колорит. У поєднанні з ландшафтною магією це стає вагомим фактором вибору.

Експерти «Коментарів:» поставили на перше місце в рейтингу скромний Шаян, віддавши перевагу йому, а не розкрученому Буковелю з тієї ж причини, з якої в категорії «Бальнеологічні курорти» віддали перевагу тихій Сваляві, а не знаменитому Трускавцю — великий наплив відпочивальників, який породжує скупчення народу та високі ціни.

Реклама

Шаян

Перше місце в нашому рейтингу дісталося закарпатському курорту Шаян, який знаходиться за 80 км від Мукачева та за 20 км від залізничної станції Хуст.

Реклама

У селі живуть менше 600 осіб, практично всі вони працюють у туристичній системі. Влітку в Шаян відпочивальників приваблює м’який мікроклімат, свіже повітря, аромат соснового лісу, закарпатських трав і квітів, а також цілюща мінеральна вода, яка за своїм складом дуже схожа на «Єсентуки», «Нарзан», «Боржомі» «Віші -Селестон». Саме біля джерела Мармарош в 1950-ті роки був побудований перший санаторій. Сьогодні в селі є чотири санаторії, готель преміум-класу, три готелі бізнес-класу, два готелі економ-класу, шість турбаз, а також міні-готелі та приватні садиби. Крім того, у приватному секторі пропонуються до здачі будиночки, квартири, кімнати. Добові ціни стартують від 180 грн.

Недалеко на відстані 1 км знаходиться озеро, де можна купатися, кататися на човнах і катамаранах. Якщо гостям стане нудно, вони завжди мають змогу взяти екскурсії і помилуватися на центр Європи в Рахові, вимазатися лікувальними грязями «Мертвого озера» в Солотвині (близько 55 км), продегустувати закарпатські вина та меди в Долині нарцисів або зайнятися рафтингом на Тисі. А можна ще й здійснити сходження на Говерлу, покататися на велосипедах та на конях, полазити по скелях.

Транспортне сполучення з Шаяном не ідеальне, але цілком прийнятне. Зручно доїхати поїздами ужгородського напрямку до Мукачева і звідти — на автобусі, маршрутці або таксі. Автомобілісти можуть прямувати трасою Н-9 через Хуст.

Реклама

Яремче

Хоча основною фішкою Яремчого туристичні сайти називають його близькість до Буковелю (30 км), в цьому місті з населенням 23 тис. осіб є низка власних привабливих нюансів.

В Яремчому є два готелі преміум-класу, сім готелів бізнес-класу та десять готелів економ-класу. До послуг відпочивальників також 12 турбаз, 15 міні-готелів і 22 приватні садиби.

Розваг у місті не густо: його основною визначною пам’яткою вважаються Національний природний парк, гори, річка Прут, музей імені митрополита Шептицького. Основні визначні пам’ятки в околицях Яремчого — для любителів піших подорожей. До стежки відомого карпатського опришка Олекси Довбуша доведеться пройти близько п’яти кілометрів, до Манявського скиту — монастиря — більше 20 км.

Культурна фішка Яремчого — знайомство з традиціями, ремеслами, музикою гуцулів, можливість придбати численні сувеніри, виготовлені майстрами народного мистецтва.

Транспортна інфраструктура в місті та околицях не найкраща. Незважаючи на те, що поруч пролягає національна траса Н-09 Мукачеве – Рахів – Львів, дістатися до Яремчого по серпантинах не так просто. Залізничне сполучення обмежене — на місцевій станції зупиняються всього два потяги міжобласного значення і три приміські потяги.

Красія

Реклама

Красія — гірськолижний курорт, розташований на схилах однойменної гори за 65 км від Ужгорода. Курорт відкрито порівняно недавно і він ще не встиг набути широкої популярності серед любителів гірськолижного відпочинку. Головна перевага курорту — невелика кількість туристів. Так що для бажаючих відпочити душею в тиші та спокої це чудовий варіант.

Чисте карпатське повітря, гірський лісистий ландшафт, квітучі полонини створюють прекрасні умови для цілорічного відпочинку та лікування в Красії.

Навесні, влітку, восени — збирання ягід, грибів, піші та кінні прогулянки в гори; взимку, з грудня по березень, всіх бажаючих чекає лижний відпочинок в Красії. Крім того, відпочинок можна урізноманітнити пізнавальними екскурсіями, поїздками на термальне джерело та у дегустаційний зал винзаводу.

Тут туристи знайдуть відпочинок на будь-який смак — садиби, бази відпочинку, міні-готелі, місця для приватного відпочинку — готелі та котеджі. Основна перевага цього курорту — прийнятна якість послуг і доступні ціни від 50 грн. При цьому кожен рік інфраструктура курорту розвивається — відкриваються нові готелі, ресторани, бази відпочинку, все більше й більше приваблюючи туристів.

Ворохта

Кліматичний курорт Ворохта розташований на річці Прут в мальовничому куточку Карпат на висоті 800–850 м над рівнем моря. Ще зовсім недавно він був відомий як центр зимових видів спорту — тут малася вся інфраструктура для підготовки національних команд зі стрибків з трампліну, біатлону, лижних гонок. За останнє десятиліття Ворохта втратила колишню славу та стала суто кліматичним курортом. Знижений атмосферний тиск, висока інтенсивність сонячної радіації при достатній кількості ультрафіолетових променів, чисте прозоре повітря з підвищеним вмістом озону та насиченість фітонцидами сприяють оздоровленню. Фішка курорту — лікування органів дихання.

У селищі є понад чотири десятки готелів, міні-готелів і приватних садиб, що пропонують проживання від 120–150 грн. Основні визначні пам’ятки — церква Різдва Богородиці, міст Віадук і гірське озеро Несамовите.

Реклама

Буковель

Буковель (Івано-Франківська обл.) – найсучасніший курорт у Карпатах. Буковель створювалася та швидко прославилася як гірськолижний курорт, і для любителів активних видів зимового відпочинку на сьогодні можливості тут просто безмежні. Розвиток курорту продовжується швидкими темпами всі ці роки, і тепер це популярний цілорічний гірський курорт. Тут вже побудовано бювет мінеральної води, яка пройшла сертифікацію і за своїми властивостями нагадує знамениту «Нафтусю». Крім того, у Буковелі відкрилися кілька SPA-центрів, є ресторани, дискотеки, розважальні центри. Для любителів активного відпочинку – кілька пунктів велопрокату, скалодром, рафтинг, екстрим-парк, також організовуються постійні походи в гори. Проживання на курорті забезпечують готелі та мотелі туристичного комплексу. Та житло в Буковелі пропонують і місцеві жителі. У навколишніх селах – Паляниці, Яблуниці, Татарові — туристів радо вітає приватний сектор (оренда від 280 грн.).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно