Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Білі цигани" із Закарпаття увійшли до переліку семи етнографічних чудес України (ВІДЕО)

"Білі цигани" із Закарпаття увійшли до переліку семи етнографічних чудес України (ВІДЕО)

"Білі цигани" із Закарпаття увійшли до переліку семи етнографічних чудес України (ВІДЕО)
Україна колись мала надзвичайно багатий етнічний рельєф, та 20 століття нещадно його розрівняло. Політикою СРСР було насадження одноманітності, але на цьому одноманітному тлі зараз з'являються...

Україна колись мала надзвичайно багатий етнічний рельєф, та 20 століття нещадно його розрівняло. Політикою СРСР було насадження одноманітності, але на цьому одноманітному тлі зараз з'являються паростки місцевих, міських та регіональних культур. Своє обличчя з'явилося в, здавалося б, типового пострадянського індустріального Дніпропетровська, у Харкова, в Одеси...

ВІДЕО ДНЯ

Водночас регіональні відмінності стали болючою темою. До певної міри те, що ми переживаємо – це боротьба нової культури гармонії в різноманітті з радянською монокультурою.

Через культивування одноманітності ми не так уже й багато знаємо про те, які ми? Що є особливого в подолянах, що найкраще виходить у культурі чернігівців-сіверян, та як ми можемо діяти разом?

Реклама

Тож складання списків див – це спосіб дізнатися трохи більше про себе.

З-поміж інших унікальних культур автор статті виділяє волохів – "білих циган".

Реклама

Волохи – стара слов'янська назва румун, яка інколи переносилася й на інші романські народи. Однак зараз на Закарпатті волохами звуть невеликий народ, що живе за циганськими звичаями. Місцеві цигани, тим не менш, їх за своїх не визнають.

На відміну від закарпатських циган, які розмовляють угорською, українською чи циганською, волохи говорять на діалекті, який, можливо, відколовся від румунської мови в XVII столітті.

Волоха від цигана можна відрізнити й візуально: у волохів біляве чи руде волосся та світліша шкіра. Так їх інколи й називають місцеві – білі або руді цигани.

Реклама

Живуть волохи в гірських селах північно-західного Закарпаття – на північ від Мукачева та Ужгорода. Найбільше їх у Порошкові Перечинського району – приблизно півтори тисячі. Усього ж волохів в Україні – близько 6 тисяч.

Українці-порошківці жаліються на волохів: кажуть, крадуть нещадно. Рік тому вкрали навіть металевий міст над рікою. Бояться, що волохи витіснять українців із села, як це вже сталося в сусідній Свалявці. Тому порошківці вирішили створити антиволоську самооборону ще в 2011 році – до того, як це стало трендом.

Волохи виїжджають улітку на заробітки, дехто возить товари в гірські села, а хтось займається традиційним ремеслом – вирізає ложки з дерева.

Хоч волохів і записують, як окремий народ – скоріш за все вони походять від циган-бояшів (або ж баяшів, беяшів), які також говорять румунською та займаються ложкарством. Можливо, волохи – це група румун, яка перейняла циганський спосіб життя, як це сталося з ірландські мандрівниками та єнишами в Німеччині.

Олександр Демченко

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно