Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Чимала кількість автомобільних крадіжок у Закарпатті стається через недбалість самих власників

Чимала кількість автомобільних крадіжок у Закарпатті стається через недбалість самих власників

Чимала кількість автомобільних крадіжок у Закарпатті стається через недбалість самих власників
Більшість злочинів, які скоюються на Закарпатті, мають майнове забарвлення. Це злочини проти власності: крадіжки, пограбунки, шахрайства тощо. А одним із найпоширеніших серед них є крадіжки,...

Більшість злочинів, які скоюються на Закарпатті, мають майнове забарвлення. Це злочини проти власності: крадіжки, пограбунки, шахрайства тощо. А одним із найпоширеніших серед них є крадіжки, пов’язані з автотранспортом.

ВІДЕО ДНЯ

З початку року лише в Ужгороді слідчими міськвідділу міліції відкрито 83 кримінальні провадження за фактами крадіжок з автомобілів та 12 – за фактами незаконного заволодіння самими автомобілями.

Як показує статистика, однією з причин скоєння злочинів даної категорії є недбалість самих власників. Для прикладу, ужгородський таксист додумався сховати в багажному відділенні свого автомобіля гроші в сумі 9000 гривень, яких вночі позбувся разом із документами на машину. Винахідливого крадія міліціонери знайшли за кілька днів. Документи потерпілому повернули, а от частину грошей злочинець встиг потратити на власні потреби.

Реклама

- Саме залишені на видному місці в машині барсетки, жіночі сумки, гроші, документи, мобільні телефони та інші цінні речі приваблюють людей, ласих до чужого майна, - розповідає заступник начальника Ужгородського міськвідділу міліції Володимир Кувик. - Навіть сигналізація, якою обладнані машини, не зупиняє крадіїв. Більшість авто, з яких були скоєні крадіжки, були припарковані не на стоянках чи у гаражах, а у дворах біля будинків чи просто посеред вулиці.

Часто крадіжки відбуваються через неуважність самих власників, які забувають замкнути машину. Такі ситуації можна спостерігати на автозаправних станціях, коли власник йде розраховуватися за паливо. Або автомобіль стоїть незачиненим біля крамниці чи торгового павільйона, а водій іде за покупками. До прикладу, молода ужгородка залишила незачиненим свій автомобіль лише на кілька хвилин, пішовши за хлібом до магазину, а коли повернулася, то виявила відсутність в салоні сумки з документами та грішми.

Реклама

Нерідко буває, коли міліціонери отримують інформацію про скоєний злочин, якого насправді не було. Приміром, за допомогою до ужгородських міліціонерів звернувся 53-річний житель Ужгородщини. Чоловік запевняв, що невідома особа заволоділа його автомобілем «Chevrolet Tacuma», який він залишив біля одного з магазинів на пл.Корятовича в Ужгороді. Насправді ж псевдо-потерпілий залишив автівку неподалік, всього за кілька метрів від зазначеного місця й забув про це... Тож на розкриття цього неіснуючого злочину міліціонери марно витратили зусилля та дорогоцінний час.

Шановні водії, будьте уважними, адже такі історії не рідкість. Цінуйте час правоохоронців, допомога яких може знадобитися громадянам, які реально потребують її.

Щоб уникнути викрадення авто, не залишайте його на тривалий час без нагляду у місцях великого скупчення транспорту і сторонніх людей. Не залишайте ключі в замку запалення. Обладнайте своє авто надійною охоронною сигналізацією.

Реклама

Окрема група ризику – це таксисти. Один із них нещодавно втратив свій автомобіль «Daewoo Lanos» через власну довірливість. Везучи невідомого пасажира, дорогою до місця призначення керманич вийшов на кілька хвилин за цигарками, при цьому залишив ключ у замку запалювання. Коли ж повернувся – ні пасажира, ні своєї автівки не побачив. На щастя, міліціонери знайшли вкрадений автомобіль вже наступного ранку та повернули власнику.

Ось прості поради від міліції, як зберегти машину та речі, що в ній знаходяться. Перш за все, не залишайте ключі в авто, навіть покидаючи його на декілька секунд. Виходячи з автомобіля навіть на короткий час, включайте сигналізацію та інші засоби охорони, покидаючи салон авто, перевіряйте, чи добре закриті двері і вікна автомобіля.

Відвідуючи супермаркети, магазини, ринки, кафе та ресторани, обов’язково залишайте автівку на охоронюваних стоянках або в місці, де є відеонагляд. Якщо вам потрібно залишити машину на вулиці на ніч, виберіть добре освітлене місце, що проглядається, бажано щоб воно було людним. Не залишайте машину на пустирях, в місцях з густою рослинністю.

На стихійній автостоянці ставте машину впритул до стіни будинку або ближче до іншого автомобіля, щоб затруднити злочинцеві проникнення до неї. Не залишайте в салоні автомобіля речі, які впадають у вічі, краще понесіть їх додому, в крайньому випадку заховайте їх подалі.

Якщо ж все-таки вам не вдалося уникнути біди – не гайте часу, дзвоніть на 102, або зверніться до міліції. Якщо машину обікрали, постарайтеся нічого в ній не чіпати руками й не сідати в салон до приїзду слідчо-оперативної групи, щоб зберегти залишені злодієм докази.

Ваше повідомлення допоможе оперативно знайти злочинця. Відсоток розкриття таких злочинів за «гарячими слідами» доволі високий.

І головне - пам’ятайте: уважне й дбайливе ставлення до збереження свого майна позбавить вас від неприємних моментів у житті!

Реклама

Діана Дорогій, Ужгородський МВ УМВС

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно