Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські лісники вже проти безчинства, яке було в останні роки (ФОТО)

Закарпатські лісники вже проти безчинства, яке було в останні роки (ФОТО)

Закарпатські лісники вже проти безчинства, яке було в останні роки (ФОТО)
Сьогодні в обласній раді відбулася нарада з питань розвитку лісової галузі краю. В її роботі взяли депутати з комісії з питань екології та використання природніх ресурсів, керівники держлісгоспів...

Сьогодні в обласній раді відбулася нарада з питань розвитку лісової галузі краю. В її роботі взяли депутати з комісії з питань екології та використання природніх ресурсів, керівники держлісгоспів краю, представники закарпатського Євромайдану.

ВІДЕО ДНЯ

Серед проблем, про які говорили – за останні три роки суттєво зросла площа вирубаного лісу. Так, у 2010 році в області вирубали 1700 гектарів, а минулого року вже майже 2600 гектарів. На думку присутніх на нараді це непродумані дії керівництва галузі, адже головне багатство краю – просто знищувалося.

«Ми могли бачити, як рубають ліси, як нищать букові насадження, як продають його офіційно за копійки. Поблизу Синевира, у заповіднику бездумно вирубують смереку. Навіть ще років двадцять такого хаосу у лісовій галузі не було, розвалено все. Міліція «кришує» лісову галузь, особливо при перевезенні незаконно вирубаного лісу. Не для того люди стояли на Майданах, щоби система не змінювалася. Систему роботи треба кардинально оновлювати», - звернувся до присутніх учасник Євромайдану, керівник обласного товариства воїнів-афганців Михайло Куцкір.

Реклама

Керівники держлісгоспу поінформували громадськість, що минулого тижня вони провели збори колективу, на якому висловили начальнику управління лісового та мисливського господарства області Ігорю Фізику. Також вони заявили, що виступають за те, що галузь працювала стабільно, проте без того безчинства, яке було в останні роки.

Керівник Народної самооборони в Ужгороді Віталій Лазаренко після доповіді лісівників зазначив, що в «галузі звітують про величезні прибутки, а насправді ситуація катастрофічна, діють тіньові схеми. Ліс - це золотий запас Закарпаття, а в останні роки він винищується».

Реклама

Уповноважений облради в управлінні лісового та мисливського господарства, депутат облради Михайло Лакатош відзначив, що в останні роки в галузі закупляли техніку за завищеними цінами. «Техніку придбали втричі дорожче, ніж ринкова вартість. Окрім того, значні суми сплачувалися в структури Києва за використання електронних чіпів. Так, за рік один лісгосп сплачував за них по 700 тисяч гривень. Окрім того, суттєво зросли площі вирубок на Закарпатті. В галузі діяли корупційні схеми. Ще кілька років, і ліс в області могли взагалі винищити. Це ресурс для майбутніх поколінь, і його треба вберегти», - вважає народний обранець.

На нараді лунали чимало пропозицій щодо подальшого розвитку галузі. Їх буде в майбутньому включено в майбутньому в депутатські рішення. Водночас на нараді представник громадськості Валентин Волошин запропонував прийняти звернення про об’єднання лісогуідь «Агролісу» з держлісгоспами. Також лунала пропозиція запровадження на Закарпатті системи сталого розвитку лісового господарства як це діє в країнах Європи.

Прес-служба облради

Реклама
Закарпатські лісники вже проти безчинства, яке було в останні роки (ФОТО) – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно