Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатське відділення антимонопольного комітету звітувало про свою роботу у 2013 році

Закарпатське відділення антимонопольного комітету звітувало про свою роботу у 2013 році

Закарпатське відділення антимонопольного комітету звітувало про свою роботу у 2013 році
Вчора, 21 січня, в Ужгороді, голова Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Павло КАЛИНИЧ зустрівся із журналістами. На прес-конференції П.Калинич ...

Вчора, 21 січня, в Ужгороді, голова Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Павло КАЛИНИЧ зустрівся із журналістами.

ВІДЕО ДНЯ

На прес-конференції П.Калинич розповів про роботу Відділення упродовж 2013 року та повідомив про заходи, що вживаються Відділенням по попередженню та недопущенню порушень законодавства про захист економічної конкуренції в регіоні.

Так, у 2013 році робота Закарпатського обласного територіального відділення АМКУ була направлена на посилення контролю за діяльністю природних монополій, запобігання антиконкурентним діям органів державної влади та органів місцевого самоврядування, недобросовісній конкуренції, поширення та популяризація серед суб’єктів господарювання та споживачів інформації про конкуренційне законодавство.

Реклама

За 2013 рік Відділенням розглянуто 102 заяви, скарги та звернення з приводу порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

У звітному періоді проведено 20 планових та позапланових перевірок, з яких 13 перевірок – суб’єктів господарювання та 7 перевірок органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно господарського управління та контролю.

Реклама

За результатами перевірок суб’єктів господарювання, розгляду заяв, скарг, звернень юридичних і фізичних осіб та з власної ініціативи територіальним відділенням розглянуто 104 справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

За результатами розгляду справ припинено 214 порушень законодавства про захист економічної конкуренції, серед них:

- 51 порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, проти 8 порушень у 2012 році, які стосувалися спотворення результатів торгів при проведенні закупівель за державні кошти робіт з будівництва будівель, світлих нафтопродуктів та дизельного пального, лікарських засобів, харчування дітей в загальноосвітніх школах;

Реклама

- 94 порушення у вигляді зловживань монопольним (домінуючим) становищем, проти 54, припинених у 2012 році, що свідчить про покращення якості розгляду заяв, подань та ефективності проведення планових та позапланових перевірок, зокрема на ринках: постачання електричної енергії за регульованим тарифом; транспортування природного газу розподільними газопроводами; надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій; на ринках приєднання об’єктів будівництва, в тому числі об’єктів житлового будівництва, до інженерних мереж електро-, газо-, водопостачання та водовідведення; ринку ритуальних послуг; на ринках вивезення та захоронення твердих побутових відходів; на ринках платних адміністративних послуг, тощо;

- 25 порушень у вигляді антиконкурентних дій органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, проти 18, припинених у 2012 році, які стосуються порушень в сфері необґрунтованого встановлення різних процентних ставок за оренду земель однакового цільового призначення, невиконання своїх власних повноважень щодо визначення виконавців послуг, що діють на ринках послуг житлово-комунального господарства, тощо;

- 30 порушень у вигляді недобросовісної конкуренції, проти 12, припинених у 2012 році, які стосуються досягнення неправомірних переваг у конкуренції, оманливої реклами, тощо.

Внаслідок надання рекомендацій припинено 117 дій, що містили ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції (стаття 46 Закону України “Про захист економічної конкуренції”) проти 42 дій, припинених у 2012 році.

За 2013 рік на порушників законодавства про захист економічної конкуренції накладено штрафів на загальну суму 1089,199 тис.грн (за 2012 рік – 1062,08 тис.грн.).

Сума штрафів та пені, сплачених до Державного бюджету внаслідок припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції склала 1093,574 тис.грн. (проти 748,0 тис.грн., сплачених у 2012 році).

Економічний ефект внаслідок припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції склав 5478,699 тис. грн. (за 2012 рік – 748,0 тис.грн.).

Реклама

Крім того, Павло Калинич зазначив, що й надалі основна увага територіального відділення буде зосереджена посиленні контролю за ціновою ситуацією в регіоні на ринках основних продуктів харчування та пов’язаних з ними ринках агропромислового комплексу, ліків та лікарських засобів, паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно