Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Олександр Ледида: "Всі дороги в Закарпатті за рік не побудуєш"

Олександр Ледида: "Всі дороги в Закарпатті за рік не побудуєш"

Олександр Ледида: "Всі дороги в Закарпатті за рік не побудуєш"
Пропонуємо Вашій увазі кілька ключових моментів з інтерв’ю голови Закарпатської ОДА для телеканалу «Тиса-1». «Загальний бюджет Закарпатської області складає майже 6 млрд. грн. 40 відсотків з...

Пропонуємо Вашій увазі кілька ключових моментів з інтерв’ю голови Закарпатської ОДА для телеканалу «Тиса-1».

ВІДЕО ДНЯ

«Загальний бюджет Закарпатської області складає майже 6 млрд. грн. 40 відсотків з вищезгаданої суми – це дотація з державного бюджету. На освіту у 2013-му витрачено більше 2,4 млрд. грн., на медицину – понад 1,1 млрд. грн., на сферу соцзахисту – майже 1,9 млрд. грн.», - зазначив Олександр Ледида. При цьому керівник області також наголосив видатки на освіту та медицину порівняно з 2012-м роком виросли на 6%, на соцвиплати – на 20%.

«При цьому, левова частка у питомій вазі соцвиплат – це виплати при народженні дитини. Для порівняння, у Німеччині при народженні третьої дитини держава виплачує у гривневому еквіваленті близько 107 тис. грн., а в Україні – це понад 117 тис. грн., а в майбутньому цей показник планують збільшити до 126 тисяч. Це свідчить про досить високі соціальні стандарти в Україні. І нормально, що сьогодні ми прагнемо жити за європейськими стандартами, хочемо європейських доріг, стандартів медицини, європейського рівня захисту прав людини. І непохитна позиція Президента є такою, що приведення законодавства України до європейських норм триватиме, а шлях до євроінтеграції ніхто не відміняв».

Реклама

Також Олександр Ледида зазначив: сьогодні є не так багато областей, де 80% діточок 3-5 років охоплено дошкільною освітою, і чи не кожна дитина 5-6 років відвідує садочок: «Якщо у 2012-му у нас було трохи більше 45 тисяч місць у дитсадках, то вже цьогоріч – це майже 48 тисяч».

«Багато критики сьогодні звучить і стосовно закриття інтернатних закладів, хоча працювати треба більше якраз над тим, аби влаштовувати дітей у справжні родини. Ну наприклад, сьогодні говорять про те, що в селі Бене на Берегівщині закривають дитячий будинок. Але ж ніхто не говорить про те, що з 1 вересня там навчалось 8 учнів, їх обслуговувало 44 працівника, і на це витратили з бюджету 3,2 млн. грн. Хоча у нас сьогодні завантаженість інтернатів, у першу чергу у Чинадієві та Перечині, відсотків на 60%. Тому ми й надалі будемо працювати над тим, аби влаштувати якомога більше дітей у родини. Кожна дитина має мати справжню сім’ю», - переконаний голова Закарпатської ОДА.

Реклама

Порушили журналісти і актуальну тему ремонту доріг.

«Сьогодні в проекті бюджету на 2014 на ремонт доріг рік передбачається сума майже у 3 рази більша, ніж у попередні роки. Якщо такі кошти буде виділено, то обіцяю, що ситуація на автошляхах Закарпаття зміниться кардинально. Також уже у 2014-му збільшується кількість доріг, які передаються обласній владі, і зменшується кількість доріг, які залишає за собою Укравтодор. Ми тоді вже чітко будемо знати, куди йдуть кошти, виділені на будівництво та ремонт доріг. Звісно, що всі дороги в Закарпатті за рік не побудуєш. Але так ми будемо чітко знати, де кошти. Цю роботу, безумовно, треба починати, тому що для розвитку та динаміки регіону треба розвивати інфраструктуру, а інфраструктура – це, у першу чергу, дороги. Будуть у нас якісні європейські дороги – тоді питання туристично-рекреаційного розвитку Закарпатського регіону само собою буде вирішено».

Прокоментував Олександр Ледида й ситуацію з затримкою коштів казначейством. За останньою інформацією, сьогодні на рахунках структури досі залишаються невиплаченими 250 мільйонів гривень.

Реклама

«Треба розуміти: ще не було жодного року за часів незалежності України, щоб казначейство на 31 грудня виконало всі свої зобов’язання. Адже що таке бюджет? Бюджет – це доходи держави, що надходять упродовж всього року. Так само, якщо бюджет Закарпаття майже 6 млрд. грн., то ми його отримуємо не відразу, а поступово кожен день у році. Тобто сьогодні гроші надходять, завтра, навіть у вихідні. І тому я не випадково привів цифру в 6 млрд. На сьогодні казначейство справді ще не виплатило в області більше 200 млн. грн., але порахуйте, який це невеликий відсоток з суми у шість мільярдів бюджету Закарпаття. Я рахую, навіть цей борг є завеликим. Реальна заборгованість по казначейству на кінець року можлива у 50-60 млн. Ці кошти виплачуються в першій декаді наступного року. І ще наголошу: жодної копійки заборгованості по бюджетам різного рівня немає – ані по зарплатах, ані по бюджетах, ані по енергоносіях, ані по соціальному захисту. Можливо, є затримка в 2-3 дні по виплатах, але не більше. Якщо незначна заборгованість лишиться, то вона буде погашена впродовж першого місяця наступного року».

Прес-центр ОДА

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно