Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді розпочинається мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно

В Ужгороді розпочинається мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно

В Ужгороді розпочинається мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно
В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого став 10-й Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який відвідає Ужгород 5-13...

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого став 10-й Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який відвідає Ужгород 5-13 грудня.

ВІДЕО ДНЯ

Вже 5-6 грудня показ фестивальних фільмів відбуватиметься у приміщенні Закарпатського обласного театру ляльок (пл. Театральна, 4, початок о 18.00). Продовжиться фестиваль 9-12 грудня.

Максим Буткевич, правозахисник (Київ) розповів, що мандрівний фестиваль Docudays UA проводиться щороку і традиційно презентує найкращі фільми березневого Міжнародного фестивалю Docudays UA в регіонах України. 10-й Мандрівний фестиваль Docudays UA стартував 3 жовтня у Сімферополі і відвідає 22 регіони України. Він організований вже десятий рік поспіль представниками правозахисної, медійної і громадсько-благодійної сфер.

Реклама

Цього року правоосвітні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA об’єднані спеціальною темою – «Вибір є!». Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів з різних країн показати українському глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі; терпіти насильство в сім'ї чи боротися з ним.

«Сьогодні Docudays -- це міжнародна кіноподія. Щороку він представляє все кращі фільми і є кіно/правозахисним заходом на світовому рівні. Я радий, що на мапі мандрівного фестивалю відтепер є і Ужгород», - каже Максим Буткевич. За його словами, навіть коли фільм розповідає про віддалені куточки світу, він так чи інакше актуальний для українців.

Реклама

Наталія Кабацій, директора БО Комітет медичної допомоги Закарпаття розповіла: «Мова йде про показ не тільки дуже гарного кіно, яке дає поштовх до роздумів. Ми також хотіли б, щоб у нас з місцевим глядачем відбулася жвава дискусія. Адже на прикладі документального кіно є чому повчитися, над чим задуматися і, можливо, винести уроки з того, що ми побачимо».

Відкриє фестиваль фільм «Від шепоту до крику», у ньому йтиме мова навіть про Україну, але часів Помаранчевої революції. Показано і досвід інших країн у змаганні за демократичне суспільство. Теми інших фільмів – банкрутство країни, міграція, життя людей з особливими потребами.

«Цей фестиваль не є політичною акцією. І так само не є комерційним заходом. Вхід – вільний. Не проводитиметься і жодної агітації, ми поважаємо точку зору всіх», - наголосила Н. Кабацій.

Реклама

Марія Менджул, керівник КАПЛ «Вестед», доцент кафедри міжнародного приватного права, правосуддя та адвокатури УжНУ поінформувала, що 9-12 грудня триватиме показ фільмів у великій залі Ужгородського національного університету, а також у конференц-залі корпусу університету на вул. Заньковецькій. Запрошують не тільки школярів і студентів, а й інших мешканців міста, хто не встигне на покази 5-6 грудня.

Мандрівний фестиваль підтримали уряд Швеції, фонди Нідерландів та США, фонд «Відродження» та Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні.

Організатори зауважили, що плакати на фестиваль готували і друкувалися ще у березні, коли він проходив у Києві. Напевно розробники інтуїтивно відчували події листопада-грудня в Україні.

Розклад:

5-6 грудня показ фестивальних фільмів відбуватиметься у приміщенні Закарпатського обласного театру ляльок (пл. Театральна, 4). Початок о 18.00

9 грудня –з 14.00 до 17.00, УжНУ, велика зала, м. Ужгород, пл. Народна, 3.

10-12 грудня – з 14.00 до 17.00, факультет європейського права та правознавства УжНУ, конференц-зал, м. Ужгород, вул. Заньковецької 89, б.

Реклама

Вхід на кінопокази вільний.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно