Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатська область входить у трійку регіонів, які щорічно наповнюють Книгу рекордів України новими записами

Закарпатська область входить у трійку регіонів, які щорічно наповнюють Книгу рекордів України новими записами

Закарпатська область входить у трійку регіонів, які щорічно наповнюють Книгу рекордів України новими записами
Найменша конституція у світі, людина, яка силою свого духу подолала стереотипи й тисячі кілометрів, унікальні гастрономічні шедеври, рівних яким немає в Україні, рідкісні географічні факти, які...

Найменша конституція у світі, людина, яка силою свого духу подолала стереотипи й тисячі кілометрів, унікальні гастрономічні шедеври, рівних яким немає в Україні, рідкісні географічні факти, які навіть за бажання нікому не вдасться повторити – усім цим сьогодні по праву пишається Закарпатська область. Ми рідко чуємо й не дуже знаємо про те, що рекордів, які прославляють наш регіон на теренах не тільки держави, а й світу, чимало. Що найцікавіше, кажуть фахівці, на нові й нові подібні факти ще слід чекати, бо для закарпатців, як виявляється, ставити рекорди – стиль життя. Принаймні так вважає відомий закарпатський соціолог, завідувач кафедрою туристичної інфраструктури туристичного факультету УжНУ, проректор вузу, неодноразовий натхненник та ідейний генератор низки тих-таки рекордів Федір Шандор. Із ним сьогоднішня розмова про унікальні досягнення нашого регіону.

ВІДЕО ДНЯ

Книга рекордів Гіннеса зробила виняток для закарпатця

Книга рекордів Гіннеса – довідник, який виходить щорічно та містить всесвітньо визнану колекцію світових рекордів – як людських досягнень, так і екстремальних фактів природи. За даними Вікіпедії, зараз ця Книга є виданням із найбільшим накладом серед усіх книг, за винятком Біблії та Корану. Українці також внесли свій вклад до цього довідника, причому три записи до нього зроблені на території Закарпатської області. Один із них – найменша в світі конституція. Вона була ухвалена 15 березня 1939 року Соймом Карпатської України – держави, яка проіснувала вкрай короткий час на території нинішнього Закарпаття. Фактично, ця конституція містила тільки два закони, які так і називалися – «Закон число 1» і «Закон число 2». Обидва лише окреслили головні атрибути державності й не містили конституційних норм про правовий статус громадянина, організацію центральних і місцевих органів влади, здійснення правосуддя тощо. Подальшого розвитку ці конституційні акти не набули у зв’язку з окупацією Закарпаття угорськими військами.

Реклама

Інший фігурант Книги рекордів Гіннеса – закарпатець Олександр Сухан. Федір Шандор розповідає, що в 19 років, ще юнаком, на заробітках Олександр упав і пошкодив спинний мозок. Але це не завадило йому залишатися активним, витривалим і довести всьому світові, що навіть у інвалідному візку можна повноцінно жити. Він стрибав із парашутом, здолав найбільшу вершину України Говерлу – 2061 метр над рівнем моря, відвідав близько 40 країн, отримав звання майстра спорту з зимових та літніх видів спорту, має багато нагород, орденів та медалей. А ще Олександр Сухан потрапив до Книги рекордів Гіннеса за те, що взяв участь у міжнародному супермарафоні на інвалідних візках. Найбільший із них пролягав на десяток тисяч кілометрів від Владивостока до Санкт-Петербурга. В одному з інтерв’ю Олександр розповів, що ідею марафону запропонував також гіннесівський рекордсмен, порялрник, директор клубу «Пригоди» Дмитро Шпаро. Саме він якось сказав: «Хлопці, хочете щось доказати, то робіть! Ви можете бути тими, хто здатний довести, що людина в візку – це повноцінна людина!» Федір Шандор зазначає: у принципі, до Книги рекордів Гіннеса досі не вносили рекорди, які ставлять люди з фізичними вадами, бо всі ці досягнення теоретично можна повторювати. Проте для українського спортсмена експертна комісія вирішила зробити виняток – за його силу духу й наполегливість у досягненні мети.

Третій рекорд – найдовший проплив під прісноводною водоймою. «Угорський плавець-екстремал Полі Гідвейгі у вересні 2006 року проплив Тисою 850 км за 250 годин у масці з трубкою від селища Буштино до сербського міста Тіттела, – розповідає Федір Шандор. – Цей чоловік таким чином протестував проти забруднення річки небезпечними речовинами ціанідами, які час від часу потрапляють до Тиси з золотовидобувного підприємства на території Румунії. Ось ці три рекорди зафіксовані саме на території Закарпаття і внесені до Книги рекордів Гіннеса».

Реклама

Закарпатська книга рекордів вміщує понад 400 записів

Крім гіннесівських рекордів, чимало фактів із Закарпаття має й Книга рекордів України – понад 40 записів внесені до неї за останні роки. Серед них такі, як найдовші весільна фата, яблучний пиріг, купальський вінок (400 метрів), випускний фотоальбом, найбільша колекція, присвячена космосу, найвисокогірніша споруда, вулиця тощо.

Щодо закарпатської книги рекордів, то її упорядником є Федір Шандор і до неї вже внесено понад 400 записів. «Книга рекордів Закарпаття поділена за стандартним принципом – природні рекорди й соціальні. Серед перших ми зафіксували те, що найбільше, найвище, найглибше, найширше, найдовше – озера, дерева, гори, вулиці, стежки. Для чого? Щоб було легше орієнтуватися і школярам, і туроператорам, і гостям нашого краю. Друга частина включає такі моменти, як гастрономія, дивні рекорди, найбільша кількість людей на фестивалях – усе, що пов’язано з досягненнями людей», – пояснює туризмознавець.

Реклама

Федір Шандор розповідає, що книга поповнюється записами двома способами: перший – особи, котрі хочуть встановити чергове досягнення, викликають представників Книги рекордів Закарпаття для фіксації факту; другий спосіб поширеніший – про рекорд дізнаються з мас-медіа. «Ми щиро дякуємо журналістам, які інформують нас про вагомі досягнення, – каже Федір Федорович. – Що цікаво, нерідко виникають такі ситуації, коли повідомляємо про якийсь факт, а потім приходить на нього оскарження, і ми вносимо новий запис. Так, до прикладу, внесли до Книги рекордів Закарпаття факт про найбільшу виловлену рибу на території краю. За якийсь час до нас звернувся чоловік і заявив, що має підтвердження щодо більшої рибини – надав інформацію, фото, і ми внесли новий факт до переліку. В цьому немає трагедії чи помилки, книга відкрита, її постійно вдосконалюємо. Бо ж прекрасно розуміємо, що є рекорди, які мають претензійність, які можна змінювати, і це прекрасно».

Одним із фігурантів у Книзі рекордів України, але найперше в нашій закарпатській, є відомий кондитер Валентин Штефаньо. Напевно, всі краяни добре пам’ятають його вироби – найбільшу шоколадну великодню писанку, найбільшу ялинку з карамелі, першу й єдину сукню для нареченої з сотень заварних булочок. «Якщо взяти за основу категорії кількості й якості, то Валентин Штефаньо завжди дає нашому реєстру досить нестандартні рекорди, і в нього велике поле для реєстрації наступних досягнень, – наголошує соціолог. – Важливо, що в цьому випадку йдеться не тільки про щось найбільше чи найвище, а й про те, що справді найякісніше. У Валентина Штефаньо всі рекорди мають ще й соціальний аспект – для когось і для чогось, для захисту соціально-вразливих верств тощо».

Загалом, зі слів Федора Шандора, закарпатці дуже часто роблять рекорди спонтанно, не замислюючись над цим, не готуючись заздалегідь: «Мене вражає те, що наш край, наші люди є в Книзі рекордів Гіннеса. Мене дивує й тішить, що закарпатці можуть зробити ривок і вчинити таке, на що часто по інших регіонах збирають кошти, шукають меценатів і тому подібне. Наші ж земляки щось зроблять – і навіть цим не хваляться, а потім тільки з преси дізнаються про унікальність свого вчинку. І це «фішка» багатьох крайових рекордів. Нерідко ми телефонуємо людям із проханням надіслати фото для підтвердження рекорду, а вони тільки від нас чують, що зробили щось справді грандіозне. Чим далі, тим більше переконуюся: для закарпатців рекорд – це нормальний стиль життя».

Якщо порівняти з іншими регіонами України, то Закарпаття унікальне ще й за кількістю рекордів та періодичністю наповнення ними національного проекту. «Більше немає такої області, де стільки рекордів фіксують майже щороку, де так багато географічних унікальних моментів, де стільки гастрономічних досягнень, – розповідає Федір Шандор. – Так, треба визнати, що за певними рекордами нашу область не зможе ніхто ніколи повторити чи наздогнати, бо Срібна Земля має особливе географічне розташування: Карпати дають нам найвищу точку над рівнем моря на території України, відповідно, маємо найвисокогірніші в Україні озеро, будову, вулицю тощо, і в цьому контексті можемо поставити ще чимало рекордів. Загалом наш край входить у трійку областей, які щороку роблять рекорди в Україні».

До речі, цьогорічний традиційний ужгородський Парад Миколайчиків обіцяє також подивувати, в тому числі новими рекордами. Тож закарпатців та гостей запрошують на 19 грудня до Ужгорода!

Галина Солодка

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно