Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Чай з Послом": в Ужгороді започаткували новий формат елітарного спілкування

"Чай з Послом": в Ужгороді започаткували новий формат елітарного спілкування

"Чай з Послом": в Ужгороді започаткували новий формат елітарного спілкування
Далеко не всі рішення приймаються у кабінетах і роль неформальних бесід на усіх рівнях переоцінити складно. Услід за світовими тенденціями директор Регіонального філіалу Національного інституту...

Далеко не всі рішення приймаються у кабінетах і роль неформальних бесід на усіх рівнях переоцінити складно. Услід за світовими тенденціями директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді Світлана Мітряєва ініціювала та започаткувала новий для Закарпаття формат – так званий «Чай з Послом». Першим гостем подібної зустрічі із представниками закарпатської експертної та наукової еліти став Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Міхаль Баєр.

ВІДЕО ДНЯ

Світлана Мітряєва, знайомлячи учасників, зауважила, що новий формат спілкування та взаємостосунків – неформальне спілкування чи «чашка чаю з паном Послом» – дасть змогу працювати не тільки в офіційних кабінетах, а й у демократичній атмосфері краще зрозуміти позицію один одного та, можливо, подискутувати про питання, які не зовсім коректно ставити у рамках офіційного протоколу. Особливу увагу приділили питанням євроінтеграції України, торкнулися також питань економіки, освіти та наукової співпраці.

Насамперед Світлана Мітряєва запропонувала дипломату висвітлити пріоритети головування Угорщини у Вишеградській четвірці та Центральноєвропейській ініціативі, які Україна розглядає як платформу для розширення власного європейського економічного та політичного простору тощо. «Угорщина є однією з тих країн ЄС, які активно підтримують європейську інтеграцію України. Утім, «критична маса» країн ЄС ще вагається щодо підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Євросоюзом. У цьому контексті Україна сподівається, що Угорщина розширить її «коло друзів» серед країн ЄС», - зауважила експерт.

Реклама

У відповідь Посол підтвердив усебічну підтримку Угорщиною України та навіть наголосив: «Можу засвідчити, що упродовж останніх трьох з половиною років відбулися докорінні зміни в угорсько-українських стосунках. Вони завжди були позитивними, але були й часи, коли у них не вистачало конкретного змісту. Натомість сьогодні можу звітувати про чимало досягнень у питаннях стратегічної співпраці. Перше – дуже сильна підтримка Угорщини інтеграційному процесу України, зокрема, й перспективі підписання Угоди про Асоціацію у Вільнюсі. Зараз Угорщина навіть більш активно виступає за це, ніж раніше. Все більше українців розуміють, що це є чітка позиція і Україна може упевнено розраховувати на угорську підтримку. Другий пункт – економічна співпраця. Сподіваюся, товарообіг між нашими країнами цього року перевищить 4 млрд. доларів. Це вагомий вклад у благополуччя України. Є і нова сфера наших стосунків – перекачка газу з Угорщини в Україну (9,2 млн. кубометрів у день). Угорщина, крім того - найбільший імпортер української електроенергії. Успішною є і транскордонна співпраця, а також контакти у гуманітарній сфері. У квітні-травні наступного року, до речі, у кількох регіонах України триватимуть Дні угорської культури».

За інформацією Посла, упродовж року консульські установи Угорщини планують видати українцям понад 200 тисяч документів для подорожей (160 тисяч шенгенських віз і 40 тисяч дозволів малого прикордонного руху). «Це наочний вклад у зближення наших народів, сприяння туризму на території ЄС та Шенгенської зони, - каже дипломат. – При цьому відсоток відмов дуже низький. Нормою є отримання віз річної тривалості, а то й на більший термін».

Реклама

У ході розмови Міхаль Баєр висловив повагу УжНУ та пообіцяв підтримку, зокрема, і в налагодженні співпраці із угорськими вишами. «Знаю, яке місце посідає УжНУ серед класичних вишів України в офіційному рейтингу, а також про ваші досягнення. Це відкриває значні можливості для партнерства і співпраці у науковій сфері», - сказав Посол ректорові УжНУ, доктору технічних наук, професору Федору Ващуку. М. Баєр розповів і про стипендії дя українських студентів на навчання у вишах Угорщини.

Присутні на зустрічі обговорили також ситуацію довкола будівництва майбутньої об’їзної дороги довкола Берегова від кордону до Мукачева (відповідний меморандум прем’єри обох країн, як відомо, підписали ще у березні). «Нас дуже здивувала заява «Укравтодору» про те, що вони вичерпали державні гарантії та пропонують розпочати процес підготовки до будівництва лише у наступному році, - не приховав вражень дипломат. - Це загрожує тим, що рішення прийматимуть весною, а саме будівництво розпочнуть у кращому випадку восени. А ви розумієте, що це означає безпосередньо для якості дороги. Важливо погодити це питання ще цього року».

Наприкінці Світлана Мітряєва висловила сподівання, що Угорщина стане не тільки першою країною, яка активно підтримує перспективу підписання Угоди між Україною та ЄС, а й першою, котра ратифікує відповідну Угоду про Асоціацію.

Реклама

М. Баєр, своєю чергою, підсумував, що вважає зустріч повчальною: «Конструктивний дух нашої розмови підкреслив, що у нас одна ціль – спрямувати усі зусилля для зміцнення стосунків між нашими державами. Ми «приречені» на співпрацю історією та спільним кордоном. І Угорщина претендує на роль номер один у сприянні вашому руху до самого серця Європи».

Як повідомила Світлана Мітряєва, такі зустрічі з відомим політиками, експертами, послами зарубіжних країн планується зробити регулярними.

Фото Олександра Брези

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно