Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відкрили виставку пацієнтів психіатрів

В Ужгороді відкрили виставку пацієнтів психіатрів
В рамках відзначення Дня психічного здоров'я в Ужгороді відкрито виставку мистецьких робіт пацієнтів, які користуються медичною допомогою лікарів – психіатрів. Картини, вишивки, керамічні вироби,...

В рамках відзначення Дня психічного здоров'я в Ужгороді відкрито виставку мистецьких робіт пацієнтів, які користуються медичною допомогою лікарів – психіатрів. Картини, вишивки, керамічні вироби, вірші та проза – далеко не повний перелік експонатів представлених талановитими закарпатцями. Проте, не кожна робота підписана повним прізвищем та ім'ям автора. Вдаєтся взнаки подеколи упереджене ставлення суспільства до людей, які зверталися по допомогу психіатра. І тому, дехто вважає за краще не оприлюднювати факт свого лікування, відтак й бере участь у виставці інкогніто.

ВІДЕО ДНЯ

Серед тих, хто ламає стереотипи і готовий вголос говорити про свою творчість, про те, як мистецтво допомагає досягнути внутрішньої гармонії талановита художниця з Мукачева Віоріка Віллашек. «Творчість – це лікування. Це натхнення, яке йде з душі і спонукає працювати як єдине ціле розум, руки та серце» - розповідає художниця. «Окриляю душу рідним краєм», - так пояснює майстриня своє захоплення саме пейзажною тематикою. Декілька картин художниці було особисто відібрано для виставки в Кабінеті Міністрів прем'єр-міністром України Миколою Азаровим.

Окрім особистої творчості пані Віоріка, ще й навчає дітей-інвалідів азам малювання. Незабаром вікриється виставка одного з її учнів – Йосипа Паппа, який малює картини тримаючи пензли ногами...

Реклама

За словами обласного психіатра Тетяни Алмашій, ініціатива проведення виставки мистецьких творів користувачів психіатричної допомоги належить позаштатному психіатру МОЗ Ірині Пінчук. Захід відбувається в рамках Всеукраїнської акції «Мистецтво об'єднує всіх». «Кожна людина – це унікальна особистість, і саме мистецтво допомагає проявити індивідуальність кожного і є своєрідною лікувальною терапією, - підкреслила Тетяна Алмашій, - Немедикаментозні методи впливу мають надзвичайне значення: пацієнти не почувають себе відірваними від життя, зменшується стигматизація і негативне враження від самого факту госпіталізації в психіатричний стаціонар» - наголосила головний психіатр Закарпатської області.

Довідка.

Реклама

Згідно з даними ВООЗ, питома вага психічних розладів серед усіх причин інвалідності складає близько 12%. В Закарпатській області на обліку у психіатра перебуває понад 31 тисячу осіб з психічними розладами, з яких кожен десятий пацієнт – дитина.

Близько 5 тисяч пацієнтів проходять стаціонарне лікування протягом року. З загальної кількості пацієнтів 16% становлять особи з хронічними психічними захворюваннями (шизофренія, маячні розлади та ін.), 26% з недоумством, 30% - з невротичними та афективними розладами, 28% інші психічні розлади. Реальні показники порушення психічного здоров’я, за даними дослідників значно вищі ніж дані офіційної статистики.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно