Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Слідом за Мукачевом фільм "Іван Сила" презентували і в Ужгороді

Слідом за Мукачевом фільм "Іван Сила" презентували і в Ужгороді

Слідом за Мукачевом фільм "Іван Сила" презентували і в Ужгороді
Фільм «Іван Сила» представили в Ужгороді. У рамках презентаційного турне творці стрічки приїхали в край, де і народився і жив Іван Фірцак-Кротон – уродженець Іршавщини, спортсмен, силач і цирковий...

Фільм «Іван Сила» представили в Ужгороді. У рамках презентаційного турне творці стрічки приїхали в край, де і народився і жив Іван Фірцак-Кротон – уродженець Іршавщини, спортсмен, силач і цирковий артист, котрого у 1928 році визнали найсильнішою людиною світу.

ВІДЕО ДНЯ

Презентували ужгородцям стрічку, яка вийшла в прокат 3-го жовтня, Віктор Андрієнко, автор сценарію і режисер фільму, разом з виконавцем однієї із головних ролей – стронгменом Василем Вірастюком та письменником Сашком Гаврошем, автором книжки «Неймовірні пригоди Івана Сили». В основі повісті – історія силача-закарпатця, а фільм знятий за її мотивами.

Гостям (а у кінотеатрі - аншлаг, що тепер буває нечасто) не лише показали рідкісний твір – справжнє велике українське кіно для дітей і підлітків, а й розповіли історію створення стрічки, про її значення, також багато йшлося власне про історичну особу – нашого закарпатця Івана Фірцака-Кротона, якого називали й Іваном Силою.

Реклама

Завдяки тому, що історія, натхнення реальною постаттю закарпатця, вийшла на великий екран і саме з таким баченням головного героя, в державі народилася особа, прагнути стати подібним до якої може захотіти молоде покоління – ось у цьому вбачають свою місію творці фільму. Іван Сила - це новий національний герой України. Він сильний не лише фізичною міццю, але й духом, порядний і справедливий, спроможний долати життєві негаразди та не пасувати перед викликами долі. А ще ж він чемпіон, рекордсмен, легким порухом руки згинає сталеві палиці, піднімає віз з кількома людьми та спроможний не лише винести на собі авто, а й витримати, коли воно його переїжджає.

Водночас, втілена на екрані історія Івана Сили – це ще й просто захоплива історія, динамічна і талановито виконана, якісне кіно з хорошими українськими акторами, яке із задоволенням дивитимуться не тільки молодші глядачі, а й дорослі. І хоч хтось із них та й підтвердить, що гасло фільму – «Правда завжди переможе» - це саме те, у що варто вірити і чого треба прагнути.

Реклама

Головну роль у фільмі виконав Дмитро Халаджі, якого можна вважати новітнім втіленням Івана Фірцака-Кротона: він так само має надзвичайну фізичну міць, виступає із силовими трюками в цирку та є рекордсменом. А ще ж у нього траплялися подібні до Кротонових повороти долі. Що вражає, саме вирізка з газети про закарпатця-силаня надихнула 12-річного Дмитра займатися фізкультурою та подолати наслідки трагедії – у 4-річному віці, обварившись окропом (пошкодження 40% поверхні тіла), він отримав інвалідність і кілька років не ходив. Нині він є знаменитістю й автором понад сотні рекордів, внесених у Книгу Гіннеса. Як наголошує і Олександр Гаврош, стрічка унікальна ще й тим, що поєднує наших історичних героїв з героями новими, адже і сам Дмитро Халаджі уже є легендою, прикладом, вартим захоплення, і про нього самого варто знімати фільми. Гідний приклад українця - це і Василь Вірастюк, який теж визнаний найсильнішою людиною планети і прославив державу в світі, довівши, що Україна – нація сильних людей.

До слова, саме пан Василь був налаштований свого часу зіграти головну роль, але втілив образ суперника, а потім друга Івана Сили – Велета й, певно, на краще. Як зізнався присутній у залі з-поміж кільканадцяти інших нащадків Івана Фірцака-Кротона (у котрого, до слова, було десятеро дітей) його син Богдан, під час перегляду відчував клубок у горлі. Образ, вважає, вдався, а Дмитро Халаджі у стрічки майже викапаний батько. Богдан Іванович говорить, що родина могла б іще щось підказати, але і стрічкою, і подією втішені.

Звісно, певні аспекти історії є лише творчим вимислом та відрізняються від реалій – це ж не документальний фільм, а художній, знятий на основі повісті, яка творчо осмислює історію Кротона. Але наприкінці стрічки таки є документальні кадри – справжні виступи виконавця головної ролі, де сучасний силач робить трюки, аналогічні Кротоновим. Також молодий силач відвідує Білки і підходить до пам’ятника Кротонові у його рідному селі – так історія поєднується з сучасністю. На Іршавщині фільмували й епізоди за участі вже літнього Івана Сили, який, як і його прототип, свого часу відмовився від вигідних контрактів в Європі і Америці й повернувся додому, у рідне село.

Реклама

Отже, Закарпаття опинилося в епіцентрі процесу творення нового героя для України – уродженця нашої землі, яким можна й треба пишатися. Творці фільму сподіваються, що стрічку побачить якомога більше юних глядачів – в Україні небайдужі люди навіть організовують безкоштовні сеанси для школярів. А вже зовсім скоро «Іван Сила» поїде і за кордон. В Ужгороді впродовж трьох найближчих тижнів кіно показують у «Доміоні», сеанси о 15.20 та 18.40.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно