Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Приватна колекція ужгородця нараховує понад двісті моделей літаків

Приватна колекція ужгородця нараховує понад двісті моделей літаків

Приватна колекція ужгородця нараховує понад двісті моделей літаків
Наш співрозмовник більш ніж сорок років тому отримав від мами доленосний подарунок – модель літака АН-24. Відтоді моделювання його хобі, а авіація – справа життя. «Це був подарунок, який мама...

Наш співрозмовник більш ніж сорок років тому отримав від мами доленосний подарунок – модель літака АН-24. Відтоді моделювання його хобі, а авіація – справа життя.

ВІДЕО ДНЯ

«Це був подарунок, який мама привезла з відрядження. Тоді я навчався чи то в п’ятому, чи то в шостому класі. Саме у той час, гадаю, в мені зародилася любов до авіації», – пригадує чоловік. Відтак і поєднав своє життя з цією галуззю: спершу навчався в Харківському авіаційному інституті, далі влаштувався за спеціальністю, а нині вже майже 30 років працює в Ужгородському аеропорту. Моделювання ж так і залишилося улюбленим заняттям.

Сьогодні приватна колекція Валерія Миколайовича нараховує понад двісті екземплярів. «Здебільшого моделі крилатих збираю сам. Це раніше не було такого вибору, нині роздобути такі зразки не дуже важко: усе доступне в магазинах. В онлайн-маркетах представлені моделі літаків цивільної, транспортної та військової авіатехніки, які охоплюють майже всю епоху авіабудування. Можна придбати будь-який зразок, починаючи з перших авіаційних примірників і закінчуючи моделями новітніх досягнень у сфері авіабудівництва. Ціни – від 30 гривень за найдешевший комплект. Більш цікаві міні-копії дорожчі», – каже колекціонер.

Реклама

Загалом, за його словами, цінність моделей залежить від історичної значущості. До прикладу, цікава копія одного з перших бомбардувальників, чи літак АНТ-25, на якому Валерій Чкалов перелетів із Радянського Союзу в Америку через Північний полюс. «Мені ж найбільше подобається модель літака, на якому я служив у війську, – ТУ-95. Полюбляю збирати й більш сучасні зразки крилатих. Хоч і беру участь у різних виставках, але здебільшого колекціоную, а не роблю виставкові копії, оскільки робота над ними доволі затратна в часі. До прикладу, трапляються такі моделі, над якими треба попрацювати і рік, і два. Я ж виготовляю для себе. Найбільше подобається сам процес – коли викраюється вільний вечір, аби попрацювати над зменшеною копією якогось літака. Тепер сиджу над англійським Vickers Valiant».

До слова, побачити роботи пана Валерія й ряду інших колекціонерів можна, завітавши до аеровокзалу Ужгородського аеропорту. Там постійно діє виставка моделей авіаційної та іншої техніки.

Реклама

Анастасія Лесів

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно