Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Іноземні фахівці поділилися досвідом еколого-освітньої роботи з українськими колегами

Іноземні фахівці поділилися досвідом еколого-освітньої роботи з українськими колегами

Іноземні фахівці поділилися досвідом еколого-освітньої роботи з українськими колегами
Роль еколого-освітньої роботи в установах природно-заповідного фонду набуває дедалі більшого значення. Це пов’язане з тим, що екологічні проблеми значною мірою стосуються людської діяльності, яка...

Роль еколого-освітньої роботи в установах природно-заповідного фонду набуває дедалі більшого значення. Це пов’язане з тим, що екологічні проблеми значною мірою стосуються людської діяльності, яка нерідко завдає шкоди довкіллю. Сприяти гармонійним стосункам людини і природи – основне завдання екологічної освіти. Тобто, це комунікаційний процес з визначеною місією, спрямований на емоційний і інтелектуальний вплив на людину задля усвідомлення важливості збереження довкілля. Як це грамотно робити, які методи застосовувати і як досягнути мети – про це, а також про багато іншого йшла мова на науково-практичному семінарі «Інтерпретація природи в установах природно-заповідного фонду», у якому активну участь взяв Національний природний парк «Синевир». Захід проведено у курортному місті Яремче (Прикарпаття) за ініціативи громадського об’єднання «Український екологічний клуб «Зелена Хвиля» і формування Мережі викладачів і практиків зі збереження біорізноманіття в Україні та фінансової підтримки фонду MAVA FOUNTATION POURLA NATURE і сприяння Міністерства екології та природних ресурсів України.

ВІДЕО ДНЯ

На семінар зібралися представники національних парків і заповідників з усієї України. Для проведення даного заходу зі Сполучених Штатів Америки спеціально приїхала досвідчений інтерпретатор природи Джейн Беаті. Вона має 20-річний досвід інтерпретатора природи, розробника екоосвітніх програм та тренера.

Джейн оригінальним способом поділилася своїм досвідом, який неодмінно стане в нагоді українським фахівцям з екологічної освіти. Протягом кількох днів вона влаштовувала не лише теоретичні, але й практичні заняття, дискусії. Немалу роль у обміні досвідом відіграло й неформальне спілкування між учасниками семінару.

Реклама

– Проводити еколого-освітні заходи треба так, щоб у людей не було враження, що їх чомусь вчать, а щоб їх спровокувати думати, – каже Джейн Беаті.

– Ми послуговуємося ресурсами однієї планети. В даний момент ми такими темпами експлуатуємо Землю, ніби у нас є півтора планети, – резюмує Барбара Таумер, керівник програми «Освіта та сталий розвиток» Всесвітнього фонду дикої природи.

Реклама

Вона приїхала на науково-практичний семінар з Австрії і ознайомила учасників з міжнародним досвідом еколого-освітніх заходів на заповідних територіях, поділилась підходами та перспективами цього важливого напрямку. Барбара впевнена, що діти вже зараз відповідальні за свої дії, вони вже зараз приймають рішення. А це означає, що саме цю категорію людей потрібно якомога активніше залучати до еколого-освітніх заходів.

– Жодного разу за останнє десятиліття в Україні такого семінару з екологічної освіти із залученням іноземних фахівців, ще не було. Багато чого тут ми почули вперше – каже Олеся Петрович, представник Міністерства екології та природних ресурсів України.

Кількаденна робота науково-практичного семінару «Інтерпретація природи в установах природно-заповідного фонду» сприяла знайомству українських фахівців з новими підходами у організації і веденні еколого-освітніх заходів. Попереду копітка праця поширення екологічних знань, формування природоохоронного світогляду і культури, що є запорукою бережливого ставлення людей до довкілля.

Реклама

НПП "Синевир"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно