Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Ужгороді відкрили клас для вивчення чеської мови (ФОТО)

В Ужгороді відкрили клас для вивчення чеської мови (ФОТО)
У справжнє свято українсько-чеської дружби перетворився сьогодні візит делегації краю Височіна до Ужгородської ЗОШ №3. А підстава такого візиту була поважна – відкриття класу для вивчення...

У справжнє свято українсько-чеської дружби перетворився сьогодні візит делегації краю Височіна до Ужгородської ЗОШ №3. А підстава такого візиту була поважна – відкриття класу для вивчення чеської мови. В рамках спільного проекту Закарпатської області із краєм Височина тут зроблено ремонт цілого крила школи., де розміщено не тільки клас, а й медпункт, туалети тощо. На їх ремонт та обладнання витрачено більше 200 тисяч гривень, з яких 100 тисяч виділено з обласного бюджету та 100 тисяч – чеською стороною. Крім того, через фонд «Віза» чеською стороною виділено ще 60 тисяч гривень на придбання меблів для класу. Для класу придбано мультимедійне обладнання тощо.

ВІДЕО ДНЯ

Участь в цьому святковому заході з нагоди відкриття чеського класу взяли голова обласної ради Іван Балога, гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек, гетьман Пардубіцкого краю Мартін Нетоліцки, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух та інші члени делегації.

Директор школи Світлана Фесенко, яка доклала багато зусиль для реалізації цього проекту, привітала гостей, розповіла про історію школи, якій торік виповнилося 80 років. Побудована за кошти Чехословацького уряду як народна школа, в якій вчилися діти як простих ужгородців, так і чеських урядовців.З 1935 по 1938 рр. це була гімназія, названа на честь Т. Г. Масарика, яку в народі називали «Масариковою школою». Сьогодні в цьому загальноосвітньому закладі представники більше 20 національностей поглиблено вивчають російську, англійську та ряд інших іноземних мов. Віддаючи шану історичній постаті першого президента Чехословаччини та на прохання батьків учнів, багато з яких нині працює в Чехії, тут з нового навчального року 60 учнів двох класів (5 і 6) розпочали вивчення чеської мови як другої іноземної. Програму її вивчення затверджено Міносвіти України. І стало це можливим завдяки співпраці між Закарпатською областю і краєм Височіна Чеської Республіки, реалізації спільного проекту з капітального ремонту приміщення, яке більше 10 років не використовувалося. Тепер його не впізнати.

Реклама
В Ужгороді відкрили клас для вивчення чеської мови (ФОТО) – 01

Керівник школи запросила гостей до класу, де перед 6-класниками виступив гетьман краю Височіна Їржі Бєгоунек. З допомогою мультімедійного обладнання він розповів про край Височіна, його природні, економічні, культурні особливості, структуру управління, стан та перспективи транскордонних зв’язків з регіонами країн Європи, в яких Закарпаття посідає особливе місце.

Реклама

Голова обласної ради Іван Балога у своєму виступі сказав:

- Слухаючи свого колегу про край Височіна, думаю, що нам належить пройти на шляху до утвердження європейських стандартів у освітній та інших сферах. Далеко не всі школи нашої області можуть похвалитися таким класом, як цей. Але я впевнений, що з допомогою чеських друзів з краю Височіна та Пардубіцького краю Чеської Республіки наші діти незабаром вчитимуться в таких же умовах, як і їхні. І я від усіх наших краян хочу подякувати керівництву, депутатам краю Височіна за цю допомогу і за перспективи співпраці на наступний період.

Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух подякував керівникам двох партнерських регіонів за те, що результатом співпраці став такий прекрасний клас.

Реклама

-«Я дуже радий, що результатом співробітництва є не тільки зустрічі, взаємні візити, а конкретні проекти у сфері освіти, культури, охороні здоров’я тощо. І я маю велику радість перебувати у вашій школі та інших закладах, де зримо постали сьогодні плоди добрих взаємин двох регіонів», - зазначив він і на пам'ять подарував школі книгу про столицю Чехії – місто Прагу.

Одним з най активніших учасників реалізації проекту щодо створення чеського класу в третій школі був депутат обласної ради, директор благодійного фонду «Віза» Володимир Чубірко.

-Я радий, що нам вдалося реалізувати цей проект, що у школі знову через 80 років зазвучала чеська мова. Але відрадно і те, що зараз більше 80 шкіл області виявили бажання також вивчати цю чудову мову братнього нам слов’янського народу.

В Ужгороді відкрили клас для вивчення чеської мови (ФОТО) – 02

На завершення уроку гетьман Височіни Їржі Бєгоунек вручив кожному учню класу подарунок з символікою краю. А учні школи взаємно вручили йому та гетьману Пардубіцького краю Мартіну Нетоліцкому пам’ятні сувеніри.

По закінченні уроку, на прес-конференції, Їржі Бєгоунек заявив журналістам, що край Височіна має намір продовжити співпрацю з Закарпаттям у наступному році, виділивши на це 5-6 мільйонів чеських крон. Конкретні проекти співпраці будуть визначені пізніше. Щодо ужгородської школи, то є намір продовжити проект з тим, щоб школа стала своєрідним методичним та навчально-просвіницьким центром з вивчення чеської мови на Закарпатті. І в цьому його підтримав голова обласної ради Іван Балога.

Іван Діус

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно