Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Сьогодні відбулося урочисте відкриття візового центру Республіки Польща в Ужгороді

Сьогодні відбулося урочисте відкриття візового центру Республіки Польща в Ужгороді

Сьогодні відбулося урочисте відкриття візового центру Республіки  Польща в Ужгороді
Польща – найпалкіша прихильниця вступу України в Євросоюз. Вона першою визнала українську незалежність. Позаяк ці дві країни є не тільки найбільшими за територією та ресурсами в Європі, вони...

Польща – найпалкіша прихильниця вступу України в Євросоюз. Вона першою визнала українську незалежність. Позаяк ці дві країни є не тільки найбільшими за територією та ресурсами в Європі, вони поєднані спільними кордонами, історичним минулим і сьогоднішнім щирим прагненням розвивати зв’язки у сфері соціально-економічних, туристичних, освітніх і національно-культурних потреб.

ВІДЕО ДНЯ

У цьому ключі Закарпатська обласна рада налагодила щирі партнерські стосунки з дипломатичними установами Польщі та органами місцевого самоврядування. На сьогодні 12 самоврядних органів Закарпаття успішно співпрацюють з самоврядними громадами Польщі. Крім того, Підкарпатське воєводство Республіки Польща разом із Закарпаттям входять до складу Міжрегіональної Асоціацію «Карпатський Єврорегіон», здійснюють низку спільних проектів у рамках програм транскордонного співробітництва Євросоюзу.

Сприяти подальшому розвитку такого співробітництва у різних сферах, поглибленню гуманітарних контактів між жителями Закарпаття і Польщі покликаний візовий центр Генерального консульства Республіки Польща у Львові, який розпочав роботу 9 серпня та урочисто відкрито сьогодні, 27 серпня в Ужгороді по вул. Капушанській, 92. Центр - сучасний, з максимально зручними, комфортними умовами.

Реклама

У заході взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі, Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Бурянова, голова облради Іван Балога, заступник голови ОДА Михайло Попович, Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, представники товариства польської культури Закарпаття та ін.

Як зазначив пан Ярослав Дрозд, таке рішення є продуманим і виваженим, оскільки дотепер закарпатцям отримати шенгенську візу через польські консульські установи у Львові та Івано-Франківську було складно. Бо пов'язано із значними витратами часу та коштів. Торік Польське консульство у Львові видало 330 тис. віз для громадян України, із них - 7 тисяч для закарпатців.

Реклама

Тепер потрібно лише підготувати документи, записатися по телефону на прийом, прийти у призначений час, заповнити анкету, здати документи і зачекати поки у консульстві відкриють візу. За наявності всіх необхідних і правильно оформлених документів шенгенську візу Польща обіцяє оформляти для закарпатців упродовж 7 днів. Віза коштуватиме стандартно 35 євро, послуги – 18 євро. Видаватиметься тимчасова коротка віза і для відпочиваючих у закарпатських санаторіях.

- Ми зацікавлені в активізації співпраці із Закарпаттям. Тому далі на порядку денному не менш важливе питання - відкриття пішохідного та велосипедного переходу «Лубня - Волосате» на українсько-польському кордоні, - підкреслив пан Ярослав Дрозд.

Іван Балога у своїй промові щиро подякував від імені закарпатців, депутатського корпусу краю за увагу і любов до України і нашого краю зокрема пану Ярославу Дрозду, польському парламенту, дипломатам, всьому братньому польському народу, а також всім причетним до справи за плідну роботу з відкриття в Ужгороді візового центру, який не тільки полегшить життя краян, що планують відвідати цю прекрасну країну, а й дозволить розширити горизонти культурної, туристичної та економічної співпраці, людських контактів і родинних зв’язків. І в загальному підсумку сприятиме наближенню України до Європейського Союзу. «Тішуся з того, - далі мовив Іван Іванович, - що закарпатцям не треба буде їздити до Львова, вони отримали куточок гарних приміщень, сучасних послуг в краї. Це надзвичайно велика повага до наших краян. Це правильні кроки дипломатів Польщі та її громади. Не думаю, що візовий центр стане індикатором і ми вже наступного місяця відкриємо перехід «Лубня - Волосате». Однак сподіваюся на це. Бо цей шлях пройшли ми разом.

Реклама

Сьогодні ви підтвердили бажання допомогти закарпатцям частіше бути в Європі, розвивати бізнес, просто по дружньому жити».

На завершення Іван Балога побажав всім працівникам візового центру міцного здоров»я, професіоналізму і витримки, громадам - успіхів і здобутків у поглибленні добросусідських взаємин двох держав та запевнив, що обласна рада й надалі розвиватиме взаємовигідне співробітництво та зміцнюватиме різноманітні зв’язки із Польщею, в яких вбачається успішне майбутнє.

На знак поваги очільник облради вручив пану Генеральному консулу Республіки Польща у Львові вітальну адресу й картину заслуженого художника України Золтана Шолтеса з краєвидами Великоберезнянщини, яку вони вдвох з Ярославом Дроздом відвідали нещодавно, оглядаючи перехід «Лубня - Волосате».

На кінець церемонії Генеральний консул Республіки Польща в Львові разом з присутніми керівниками області і міста перерізали символічну червону стрічку.

Прес-служба облради

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно