Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті екстремальна спека стає причиною страшних пожеж

На Закарпатті екстремальна спека стає причиною страшних пожеж

На Закарпатті екстремальна спека стає причиною страшних пожеж
Щодня тут горять житлові будинки, суха трава та чагарники. В області діє штормове попередження. На найближчі 3 дні оголошено надзвичайну пожежонебезпеку найвищого 5-го класу. Вдень на Закарпатті –...

Щодня тут горять житлові будинки, суха трава та чагарники.

ВІДЕО ДНЯ

В області діє штормове попередження. На найближчі 3 дні оголошено надзвичайну пожежонебезпеку найвищого 5-го класу. Вдень на Закарпатті – плюс 37. А буде ще спекотніше, прогнозують синоптики.

«Протягом наступних 3-х днів можливе досягнення, а навіть можливе перевищення історичних значень, температурних значень, характерних до цього періоду. Можливе досягнення температур 38, 39 і навіть на півдні області – це Виноградівський і Берегівський район до 40 градусів», - каже начальник Закарпатського центру з гідрометеорології Василь Манівчук.

Реклама

Ужгородці порятунку від спеки шукають біля водойм. 61-річний Михайло Бабидорич з друзями за прохолодою йдуть до лісу. Беруть з собою у мандри питну воду. Каже: потічки й криниці в горах від неймовірного тепла пересохли. Чоловік добре знає правила протипожежної безпеки і дотримується їх.

«В наших Карпатах може бути пожежа у смерекових лісах. Тому що смерека у нас нещадно, на 70% вигорає. І вона дуже швидко спалахує. Навіть від сонця може спалахнути. Тому треба бути дуже обережним», - каже мешканець Ужгорода Михайло Бабидорич.

Реклама

З початку року закарпатські рятувальники загасили майже 800 пожеж. Третина з них – в екосистемах. Дев’ять зафіксовано у лісі. У цю спекотну пору гасять рекордну кількість займань, по 20 на добу. Рятувальники кажуть: сухе листя, чагарники та трава в спеку можуть легко спалахнути навіть від іскри. Вогонь поширюється надзвичайно швидко. Щоб запобігти виникненню пожеж, до закарпатських лісів тимчасово обмежили доступ людей та техніки.

«Здійснюються рейдові обходи лісників на відповідних лісових ділянках. Перевіряються правила дотримання протипожежної безпеки. А також вживається ряд заходів щодо механічного блокування заїзду транспортних засобів на лісові дороги», - заявляє заступник начальника управління ДСНС у Закарпатській області Гліб Бурковський.

Лише на вихідні закарпатці відчують полегшення, тут прогнозують короткочасні локальні дощі. Та з понеділка знову повернеться спека. Медики радять людям не перегріватися й побільше пити. Рятувальники закликають відпочивати на природі безпечно, не кидати недопалки і не розводити багать. Щоб вберегти себе і довкілля.

Реклама

Світлана Ковбиця, "Факти"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно