Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті з’являться йодовані булочки

На Закарпатті з’являться йодовані булочки
Програма «Йодована булочка — дітям Закарпаття» передбачена програмою здоров’я Наукового парку УжНУ, який підтримуватиме її і під час реалізації. Ініціатором є директор приватного підприємства...

Програма «Йодована булочка — дітям Закарпаття» передбачена програмою здоров’я Наукового парку УжНУ, який підтримуватиме її і під час реалізації. Ініціатором є директор приватного підприємства «Олімпія Трейдинггруп» Марія Григор’єва. Ідею взято з Інституту медичної радіології АН Росії. Його очолює закарпатець Анатолій Циб, який раніше закінчив Ужгородський університет і добре знайомий з проблемою йододефіциту області.

ВІДЕО ДНЯ

Спочатку Марія Григор’єва розробила обласний проект для школярів, вихованців дитсадків і студентів профтехучилищ. Згодом допрацювала його, зробивши вибірку для кожного району окремо. Булочку назвали «Здоровинкою», бо хлібопекарський виріб, збагачений йодованим білком, рекомендований для профілактики йодної недостатності. Ефективність та безпека застосування доведена багатьма дослідженнями. Такі вироби підвищують імунітет, покращують фізичний розвиток дітей і показники їхнього психологічного стану, сприяють поліпшенню інтелекту дітей та дорослих.

Підприємство провело масштабну роботу, щоб узаконити проект. Підготовка тривала не один рік. Всі ніби підтримують, а до реалізації рішення не доходить. Сьогодні «Олімпія Трейдинггруп» працює у багатьох областях: Чернівецькій, Львівській, Рівненській, Волинській. Перспективи збагачення хліба йодом підтверджують дослідження, проведені у Києві в Національному університеті харчових технологій. Наразі зацікавилися проектом двоє приватних підприємців із Ужгорода: ПП «Лизанець» та ПП «Пекарня Дік».

Реклама

Запровадження проекту булочки «Здоровинка» у школах натикається на побутові питання. Якщо хтось виграв тендер із харчування у школах і хоче, щоб діти купували дорогі булочки, то йодказеїн цим планам насправді шкодить, пояснює Марія Григор’єва.

Вартість 100 мкг органічного йоду в булочці становить 3,5 копійки у школі, а в дитсадку на половину менше — 1,7 копійки. Це аж ніяк не відобразиться на загальній ціні продукту. Забезпечення дитини таким харчуванням на рік коштує 10 гривень. Проект повністю самоокупний.

Реклама

Для виготовлення продукції годиться стандартне обладнання пекарень. Булочка з йодказеїном не йде в порівняння з тим, що з добавками з невідомих речовин, яка не черствіє і взагалі скоро нагадуватиме пластик. «Йодказеїн має органічну форму, покращує мікрофлору. До того ж він не відчутний на смак. Під дією ферментів розщеплюється в печінці й надходить до щитоподібної залози в таких кількостях, як їй потрібно. Залишок виводиться з організму природним шляхом. За рахунок того, що речовина органічна, її не можна перебрати» , — пояснює Марія Григор’єва.

У булочку «Здоровинка» поряд із йодказеїном дозволяють й інші начинки. При щоденному вживанні булочки з йодказеїном зі склянкою молока чи кефіру діти діставатимуть необхідну дозу органічного йоду, назавжди забудуть про профілактичні пігулки, переконана ініціаторка «Здоровинки».

Насправді щитоподібна залоза не обирає шляхи для подолання йододефіциту. Для неї важливіший результат. Тому про кількість йоду в організмі варто бути поінформованим. Непомітна на перший погляд фізична й розумова втома може обернутися патологічними змінами в організмі, розумовою відсталістю. То для чого ризикувати здоров’ям, адже суспільству потрібні здорові особистості.

Реклама

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно