Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатська «Свобода» застерігає «Конгрес русинів» від проявів сепаратизму та просить СБУ з МВС бути на чеку

Закарпатська «Свобода» застерігає «Конгрес русинів» від проявів сепаратизму та просить СБУ з МВС бути на чеку

Закарпатська «Свобода» застерігає «Конгрес русинів» від проявів сепаратизму та просить СБУ з МВС бути на чеку
З 12 по 14 липня 2013 року в містах Ужгород і Свалява заплановано проведення так званого «12-го Світового конгресу русинів». ВО «Свобода» закликає учасників цього заходу утриматися від дій та...

З 12 по 14 липня 2013 року в містах Ужгород і Свалява заплановано проведення так званого «12-го Світового конгресу русинів». ВО «Свобода» закликає учасників цього заходу утриматися від дій та закликів, спрямованих на зазіхання на територіальну цілісність України. В іншому разі зібрання отримає рішучу реакцію закарпатців. Також «Свобода» звертається до Служби безпеки України та Міністерства закордонних справ з вимогою приділити особливу увагу цьому заходові та його учасникам задля недопущення проявів сепаратизму.

ВІДЕО ДНЯ

Подаємо текст заяви Закарпатської організації ВО «Свобода»:

«Зважаючи на те, що «Світовий конгрес русинів» дотепер не заперечував належність Закарпаття до України, обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» не планує протестних дій під час проведення заходу.

Реклама

Нагадуємо, що донедавна будь-які заходи, що їх проводили «русини» на чолі з попом Сидором (який донедавна очолював так званий «Європейський конгрес русинів»), завжди викликали спротив громади Закарпаття та протести з боку ВО «Свобода». Акції протесту закарпатців стали наслідком зазіхання на територіяльну цілісність України та задемонстрували позицію краян, які виступають категорично проти твердження, що русини нібито є окремим етносом. Як наслідок – надалі всі свої так звані «засідання» ця організація проводить за межами України – у Словаччині, Угорщині, Росії чи деінде.

Однак наш подив викликає утаємниченість проведення «Світового конгресу русинів», який відбуватиметься в Україні чи не вперше. Нині широким колам громадськости відомо лише, що заходи відбуватимуться в Ужгороді та Сваляві, але про розклад і місце проведення засідань організатори не інформують. Вочевидь, ініціятори свідомі того, що після недолугих заяв із боку посіпак попа-сепаратиста Сидора їхній форум є доволі неоднозначним заходом, що може викликати протести закарпатців. Турбує також і те, що головним ідеологом і натхненником «Світового конгресу» є американець угорського походження, колишній агент чеських спецслужб Пол Магочій. Цей факт змушує припускати можливість виголошення та ухвалення антиукраїнських заяв під час цьогорічних закарпатських засідань. З огляду на це інформуємо, що представники ВО «Свобода» відвідають усі заплановані у рамках форуму заходи, аби проконтролювати адекватність та відповідність його змісту чинному законодавству України.

Реклама

Закликаємо учасників утриматися від українофобських заяв, які, без сумніву, викличуть спротив громади та нашої політичної сили. У разі, якщо під час роботи форуму за перші два дні буде виголошено будь-яку антиукраїнську заяву чи позицію, – останній день роботи зборів у Сваляві ознаменується протестами закарпатців та активістів ВО «Свобода».

Наголошуємо, що намагання розіграти політичну «русинську» карту на Закарпатті (чи це стосується її радикальнішого крила – «Європейського конгресу» чи більш поміркованого, яке представляє «Світовий конгрес») у будь-якому разі призводить до непорозумінь та намагань зруйнувати конституційний лад Української держави. Всеукраїнське об’єднання «Свобода» не заперечує проти підтримки та розвитку русинської етнічної групи українців, проте ми ще раз застерігаємо учасників конгресу від будь-яких дій та заяв, що зазіхають на територіяльну цілісність України.

Також «Свобода» звертається до Служби безпеки України та Міністерства закордонних справ із вимогою приділити особливу увагу цьому заходу та його учасникам задля недопущення проявів сепаратизму».

Реклама

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно