Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Про доцільність облаштування КПП «Біла Церква - Сігет» говорили керівники Закарпаття та повіту Марамуреш

Про доцільність облаштування КПП «Біла Церква - Сігет» говорили керівники Закарпаття та повіту Марамуреш

Про доцільність облаштування КПП «Біла Церква - Сігет» говорили керівники Закарпаття та повіту Марамуреш
У вівторок, 4 червня, керівники краю зустрілись з румунською делегацією. Повіт Марамуреш представили, зокрема, його префект Антон Рохян, директор департаменту зовнішніх зв’язків мерії м. Сігет Дан...

У вівторок, 4 червня, керівники краю зустрілись з румунською делегацією. Повіт Марамуреш представили, зокрема, його префект Антон Рохян, директор департаменту зовнішніх зв’язків мерії м. Сігет Дан Праля, консул Генерального Консульства Румунії в Чернівцях Корнеліу Чоботару. Від Закарпаття гостей вітали голова обласної адміністрації Олександр Ледида, його заступник Михайло Попович, перший заступник голови облради Володимир Закурений, керівник Тячівського району Іван Бринзяник та Рахівського – Дмитро Андріюк, начальники обласних управлінь.

ВІДЕО ДНЯ

Найдовший європейський кордон Закарпаття має саме з Румунією – 203, 9 км. Тому ефективне налагодження українсько-румунських зв’язків, у першу чергу, залежить від розбудови мережі пунктів пропуску між державами, переконаний керівник Закарпаття Олександр Ледида:

- Мова йде, зокрема, про відновлення роботи КПП у наших селах Тересва, Ділове та Хижа, у двох перших - поновлення залізничного сполучення, в останньому – пішохідного. Це цілком відповідає цілям Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011-2015 роки, і, безумовно, активізує життя прикордонних регіонів обох держав.

Реклама

Префект повіту Марамуреш Антон Рохян зосередив увагу на актуальності виконання давньої домовленості – зведення транспортного мосту через р. Тиса, який з’єднуватиме румунське м. Сігет та закарпатське с. Біла Церква, на Рахівщині. Протокол про необхідність будівництва автодорожнього мостового переходу ,,Біла Церква-Сігет” підписали ще у 1997-му, оскільки це значно зменшило б навантаження на основний діючий пункт пропуску ,,Дякове-Халмеу” і дало б можливість об’єднати туристичні маршрути Карпатського регіону Польщі, Словаччини, України та Румунії, які з кожним роком стають все більш популярними.

Про доцільність облаштування КПП «Біла Церква - Сігет» говорили керівники Закарпаття та повіту Марамуреш – 01
Реклама

- Лише в місто Сігет виходять транскордонні магістралі повіту Марамуреш Румунії. Нами вже підготовлено попередні проект будівництва мосту через Тису. Його орієнтовна вартість, за підрахунками наших фахівців, складе більше 10,6 млн. євро – фінансування має бути спільним, - розповів префект повіту Марамуреш Антон Рохян.

Ситуація ускладнюється тим, що пункт пропуску ,,Біла Церква-Сігет” не включений до Державної цільової програми ,,Облаштування та реконструкція державного кордону” на період до 2015 року. Відтак, регіональна влада обох регіонів звертатиметься з листами щодо порушеного питання у МЗС обох країн, адже рішення щодо розбудови прикордонної інфраструктури приймаються на державному рівні.

Про доцільність облаштування КПП «Біла Церква - Сігет» говорили керівники Закарпаття та повіту Марамуреш – 02
Реклама

Також Олександр Ледида запропонував створити робочу групу, куди ввійдуть представники Закарпатської області та повіту Марамуреш, для більш детального опрацювання проекту будівництва пункту пропуску «Біла Церква - Сігет».

Також під час зустрічі обговорили питання розвитку бізнесових стосунків та обміну досвіду між підприємцями обох регіонів.

Довідково: Прямі іноземні інвестиції з Румунії в область складають майже 2 млн. дол. США – левова частка грошей вкладена у переробну промисловість та текстильне виробництво. Серед найбільших успішних українсько-румунських підприємств слід відмітити: ТОВ „Кромо Піемо Україна” (легка промисловість), ТОВ „Зарах Моден Україна” (легка промисловість). ТОВ “Рубікінінг Україна ” (легка промисловість), ТОВ „ Сімекс У.А.” (торгівля), ТОВ „В.Г.С.М.” (деревообробна промисловість). Зовнішньоторговельний оборот з Румунією за перший квартал 2013-го період склав 8,5 млн. дол. США.

Прес-центр ОДА

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно