Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді росте тюльпанове дерево, якому вже близько ста років

В Ужгороді росте тюльпанове дерево, якому вже близько ста років

В Ужгороді росте тюльпанове дерево, якому вже близько ста років
Справді, тюльпанове дерево (ліріодендрон тюльпановий), що позаду «зеленого» ринку в Ужгороді, є найстарішим серед йому подібних в обласному центрі. За словами доцента кафедри ботаніки УжНУ Едуарда...

Справді, тюльпанове дерево (ліріодендрон тюльпановий), що позаду «зеленого» ринку в Ужгороді, є найстарішим серед йому подібних в обласному центрі. За словами доцента кафедри ботаніки УжНУ Едуарда Туриса, йому вже близько сотні років.

ВІДЕО ДНЯ

Найперші насадження тюльпанового дерева в обласному центрі зробив дендролог Лаудон ще на початку 20 століття. Саме в його славнозвісному на той час саду і «поселилися» перші в краї тюльпанові дерева. Їх Іштван Лаудон завіз до нас з Європи. Друга хвиля насадження цих дерев в Ужгороді, за словами Едуарда Туриса, була вже за часів Радянської влади, а саме в 40-60 роках. Тоді була свого роду «мода» на подібні екзоти. Чи не всі тюльпанові дерева в місті Мукачеві, зокрема в тутешньому дендропарку «Березинка» та парку Перемоги – насадження саме радянських часів. У цей період з’явилося тюльпанове дерево і в ужгородському Ботсаду.

За словами пана Едуарда, в нашому краї тюльпанове дерево прекрасно акліматизувалося, оскільки закарпатський клімат схожий до клімату Північної Америки – батьківщини екзота. Науковець каже, що не раз чув скарги грузинів: ліріодендрон «плодоносить», але не проростає, бо не запилюється. У нас тюльпанове дерево проходить повноцінний цикл розвитку.

Реклама

Ліріодендрон тюльпановий у США, де він відомий під назвою «жовтий тополь», має велике лісопромислове значення. Деревина легка, добре обробляється і полірується; використовується на виробництво фанери, на корпуси музичних інструментів і радіоприймачів, як столярний і тарний ліс, на баланси для паперової промисловості і т. д. До того ж дерево має швидкий цикл розвитку: «Вже на 25 році життя в Грузії має до 40 сантиметрів в діаметрі, а у нас і того більше», – каже науковець.

За словами пана Едуарда, наразі в краї тюльпанове дерево насаджується лише з метою отримання естетичної насолоди: від листя у вигляді тюльпанчиків та цвіту пізньою весною. До речі, ботанік зазначає, що тюльпанове дерево часто плутають з магнолією: «Вона зацвітає квітками, схожими на тюльпани. У ліріодендрона «тюльпанами» є листя».

Реклама

Ольга Борсук

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно