Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО)

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО)

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО)
У рамках спецпроекту Красива країна «Закарпаття. 100 ідей для відпочинку» журнал Фокус пропонує дізнатися про десять карпатських легендах, байках і навіть наукових фактах з їх подальшим...

У рамках спецпроекту Красива країна «Закарпаття. 100 ідей для відпочинку» журнал Фокус пропонує дізнатися про десять карпатських легендах, байках і навіть наукових фактах з їх подальшим викриттям.

ВІДЕО ДНЯ

Гора мук. Назва Мукачево, кажуть, пішло від слова «мука», «муки». Мовляв, у тяжких муках насипали місцеві жителі гору, на якій нині стоїть замок Паланок. А копати колодязь господареві замку князю Федору Корятовичу допомагав сам чорт.Викриття. Чорта залишимо в спокої, а от щодо гори сумнівно: її ніхто не насипав у муках, це самотньо стоїть згаслий вулкан.

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО) – 01
Реклама

Пуп Європи. Село Ділове у румунського кордону - фетиш всіх українців, які відчувають себе європейцями. Біля нього в 1887 році встановили стелу, що вказує на географічний центр Європи.Викриття. Європу «обміряли» неодноразово, і майже завжди отримували різні результати. У 2007 році Інститут географії Франції провів нові дослідження: центр Європи опинився поблизу Вільнюса. У планах українських вчених - чергова перевірка.

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО) – 02
Реклама

Всюдисущий Довбуш. Від імені Олекси Довбуша в Карпатах не сховатися: що не камінь красивіше, то обов'язково «Довбуш».Викриття. Лідер повстанців-опришків і правда обійшов усі Карпати від Львівщини до Буковини. Серед опришків був його молодший брат Іван, який одного разу в запалі сварки поранив ногу Олекси, так що той потім шкутильгав. Сварка роз'єдння братів: Іван пішов на захід, дійшовши до Перемишля. Можливо, частина «довбушевих» каменів, колодязів і скель на західній Львівщині увічнила саме Івана, а не Олексу.Слідами Дракули. Руїни замку в Хусті - резиденція Влада Цепеша. Десь тут приховані численні скарби легендарного кровопивці, а ще є 15-кілометровий підземний хід - сюди через колодязь Дракула лазив в село Широкова крові попити. Похований упир, здається, теж десь тут.Викриття. З Закарпаттям знаменитий вампір і правда пов'язаний: його мати була з Марамороша, пограниччя сучасних України та Румунії. Решта - дешева сенсація, «локшина по-вампірськи».

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО) – 03

Закарпатська Нессі. На місці старого піщаного кар'єру біля села Дийда зараз хлюпоче Дідівське, або Дідове озеро. Ходять легенди, що в ньому живе величезний чорний змій з довгою шиєю і товстим тулубом - такий собі родич монстра з шотландського озера Лох-Несс.Викриття. Зараз на озері облаштований платний пляж Бумеранг. Місце популярне, і живи тут чудовисько, його б помітили. Але поки фотографії «української Нессі» в Instagram немає.

Реклама
Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО) – 04

Жорстока діва. Розповідь про Невицький замку не обійдеться без легенди про жорстоку Поган-Діву. Коли вона зводила на горі фортецю, вапно для міцності наказала гасити материнським молоком. Від голоду помирали немовлята, а Поган-Діва лише посміхалася.Викриття. В образі Поган-Діви увічнила себе чи то дружина, чи то дочка господаря Невицького замку Філіпа Другета. Жінка дійсно відносилася до підданих з небаченою жорстокістю, але розповіді про жіночому молоці - все ж неправда.

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО) – 05

Відьмина яма. Відвідувачів Ужгородського замку екскурсоводи лякають «відьминою ямою» на замковому подвір'ї, в якій нібито тримали жінок, звинувачених у чаклунстві.Викриття. Насправді це руїни першої ужгородської мурованої церкви святого Юрія, відомої з 1248 року. У 1728 році церква знищила пожежа, після чого її розібрали.Замурована заживо. Коли польські війська князя Любомирського увірвалися на Закарпаття, один шляхтич відправився в Ужгород із секретною місією. Дочка Балинта Другета, господаря ужгородського замку Другета, закохалася в поляка і видала замкові таємниці. За це її замурували живцем у стіну замку, і тепер її привид стогне ночами.Викриття. На користь легенди говорять два факти. Стіни навколо Ужгородського замку будувались як раз під час польської навали. А в Середньовіччі дійсно був звичай замуровувати людину живцем в стіни фортифікацій. Але може, звук видає замурована в кут замку бочка - так каменярі мстили замовникам, якщо ті погано оплачували їх роботу.

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО) – 06

Могила Аттіли. Десь на Закарпатті, під водами галасливої ​​Тиси, захований золотий саркофаг вождя гунів Аттіли, померлого в 453 році. За легендою, гуни перегородили Тису, пустивши її води в іншу сторону, а на дні висохлого русла глибоко закопали саркофаг. Потім воду пустили по старому руслу. Якщо гробницю відкрити - почнуться жахи і війни.Викриття. Теоретично перекрити Тису в Закарпатті в ті часи було можливо. Правда, подібну легенду розповідали і про гробницю Тамерлана - так що, швидше за все, це фольклор.Морське око. Мальовниче гірське озеро Синевир не могло не породити поетичних легенд про своє походження. Одна легенда свідчить про нещасну любов красуні Синь і пастуха на ім'я Вир. Інша - про пастуха, який втік від злого графа до моря, і попросив стихію відкрити «морське око» в рідних Карпатах.Викриття. Тут все просто: Синевир утворився близько 10 000 років тому, коли під час потужного зсуву гірські породи встали на шляху потоку, загородивши його води природної греблею.

Журнал Фокус розповів про десять легенд, байок, наукових фактів про Закарпаття з їх подальшим викриттям (ФОТО) – 07
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно